2017. feb 21.

Történelmi előadás Tokajról és tokaji muzeális borkóstoló

írta: László Vágó
Történelmi előadás Tokajról és tokaji muzeális borkóstoló

Tokaji borok 2015-tól 1956-ig

A Vayi Borászat (https://www.facebook.com/VayiBoraszat/) kóstolója számomra több különlegességet is nyújtott.
A tokaji borok kóstolója mindig rendkívüli esemény. A felújított Várkert Bazárban most jártam először. Este, kivilágítva nagyon szép, érdekes élmény volt. Valamint dr. Ungváry Krisztián történész, a Vayi Borászat tulajdonosának előadása a Tokaji-borvidék, a saját Olaszliszkán levő dűlőinek és a borászat Erdőbényén levő székhelyének történetéről. A kóstoló helye is izgalmas volt, a Bazaar Restaurant Eclectica (http://www.bazaareclectica.com/).  Ehhez járultak még hozzá a borokhoz hangolt ételek. Az est szervezője és háziasszonya Czuk Dóra volt. Dóra még kukorica lepényt is sütött a résztvevőknek, ami enyhe édességével igazán passzolt a Vayi Frizzante 2015-hoz.

bor_logo.jpg
BOR

A borsor és a hozzá tálalt ételsor a következő volt
1. Vayi Frizzante 2015 – Czuk Dóra házi kukorica lepény
2. Vayi 100 éves 2015
3. Vayi 100 éves 2013 – mangalica véreshurka lilahagyma krémmel
4. Vayi Cuvée 2015 – aszalt gyümölcsös, gesztenyés pulyka édes burgonyával
5. Vayi Cuvée 2013 – sertés szűzérme angol zelleres ördögmártással
6. Vayi Noir 2013 száraz – rosé kacsamell alma salátával
7. Vayi Szamorodni 2010 édes – zserbo

A kóstolt tételek igazán kiegyensúlyozott minőséget mutattak. Nem tudok kiemelni egyet sem közülük. Az étel és a bor párosítás nagyon jól sikerült. Igazán nagyszerűen illettek egymáshoz ill. kiegészítették egymást.

muzealis_bor031.jpg
MUZEÁLIS BOR

8. Vayi Tokaji Aszú 1963 – márványsajt
9. Vayi Tokaji Aszú 1956 – márványsajt
10. Vayi Tokaji Aszú 1972

Ránézésre egy kis kétség támadt bennem. Azonban mind a három bor a kora ellenére nagyon jó állapotban volt. Nekem 1956 évjáratú Aszú jött be a legjobban, elképesztően fantasztikus illatot és ízt mutatott. Ha nem tudom a korát és igyekszem elfogulatlanul értékelni, akkor is kiváló minősítést kapott volna. Tudom furcsa ilyet mondani egy 60 éves bor kóstolásakor, de ez az igazság. Illatában egy aroma bomba. Ízében egy érett, komplex, elegáns bor, melyben az érett gyümölcsök, aszalvány ízek jelennek meg, egy kis mineralitás mellett. A sav még mindig tartja bort. Kortya krémesen édes, hosszan tartó, harmonikus. Különleges élmény volt. Köszönet érte.

Különleges élmény volt. Köszönet érte.

magyarbor02.jpg
Magyar bort inni élvezet, magyaroknak kötelesség!

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá