2017. már 14.

Egy fantasztikus hétvége a Váliborral Badacsonyőrsön

írta: László Vágó
Egy fantasztikus hétvége a Váliborral Badacsonyőrsön

Pinot Noir évjárat kóstoló hétvége a Váli Birtokon

Egy beismeréssel kell kezdenem. Két szőlő ill. bor fajta hozz lázba minket, feleségemet és engem. Párom kedvence a Pinot Noir. Én a rajnai rizlingre bukom. Ez talán a korábbi publikációkból is kiderült. Ezekből szinte egyenesen következik, hogy egy Badacsonyi Pinot Noir vertikális kóstolót nem hagyhattunk ki. Emellett egy egész hétvégi programot ajánlott Váli Péter, ahol A Válibor velünk volt

Már a megérkezés is több meglepetést hozott. Egy ilyen szerintünk fantasztikus hétvégi programra csak mi jelentkeztünk. Ennek ellenére mi az ígérethez híven megkaptuk a „teljes csomagot”. Horváth Gergő, a Válibor fiatal munkatársa fogadott minket. Egy fantasztikus du.-esti programot biztosított számunkra. Előttünk megsütötte a forró házi langallót. Fantasztikus volt, degeszre ettük magunkat. Természetesen bort is kaptunk. Aztán Gergő megmutatta a birtokot. Nagyon hangulatos volt félhomályban, elemlámpával bukdácsolni az ismeretlen terepen. Aztán Gergő levitt minket a pincébe és szinte mindent megkóstoltunk. Kivéve a pinot-kat, mert ezek voltak a következő nap főszereplői. Nem szemrehányásként, de elég feszített tempót diktált nekünk a borok kóstolásakor. Ennek az lett a következménye, hogy nem vittem magammal a füzetemet és nem jegyzeteltem. Viszont nagyszerű élményben volt részünk, amit ritkán kaphat a pincelátogató. Kipróbálhattuk, hogyan befolyásolja a tartályban érlelt borok illat és íz aromavilágát a hordós tétellel való kiegészítés. Nagyon érdekes élményt nyújtott ez a fajta házasítás.
Egy bort szeretnék kiemelni, a vacsorához kaptunk egy különleges narancs színű, de nem rosé bort, hanem Válibor Szürkebarát 2015-t

Gergő, köszönjük ezt a szép napot! 

 Másnap szabadprogram volt, ezért egy kicsit kirándultunk a környéken tél utáni és tavaszi előtti Badacsony környékén, Hegymagason, Szentgyörgy-hegyen. Itt most nem terhelem az olvasót írott élményekkel, csak néhány képet teszek közzé.

gasztro05.jpg
VACSORA

A vacsora és reggeli alapanyagainak nagy része helyben termesztett, készített kézműves termék. A Válibor Pincészet „melléküzemágként” termeszt zöldségeket, évente vág és dolgoz fel disznót, melyeket felhasználnak a vendégek fogadásánál. A kenyér is helyi termék, persze akkor, ha nem Gergő készíti.

bor_logo.jpg
BOR

Az este során kiderült számunkra a pinot noir mániánk kapcsán egy kellemes baráti társaságba csöppentünk. Az est borsora nem csak pinot noir-kra korlátozódott. A társaság egyik tagja különlegességekkel is készült az estre.

Váli Péternek négy gyermeke van. A legidősebb az egyetlen leány Luca. Róla nevezték el a bort, melyet igyekeznek minden évben elkészíteni. Így van ez a legkisebb fiúról nevezett Vince borával is. Hogy mit szól ehhez a többi gyermek, azt elfelejtettem megkérdezni.
Volt egy aranyos „kóstolótársunk”, az ő neve is Luca volt és kora 15 hónap. Igazán feldobta a hangulatot, hogy beszéd nélkül milyen hatékonyan kifejezte kívánságait és „irányította” szüleit.

A vacsora mellé illetve hozzá a következő borsort kóstoltuk.
1. Albert Mann Extra Brut Sparkling Wine 2013, Crémant d’Alsace
2. Válibor Vince bora 2015
3. Válibor Pinot Rosé 2013
4. Válibor Luca bora 2015
5. Válibor Pinot Noir 2016 hordó minta
6. Válibor Pinot Noir 2015
7. Válibor Pinot Noir 2014
8. Válibor Pinot Noir 2013
9. SALWAY SPÄTBURGUNDER 2013
10. Válibor Pinot Noir 2012
11. Válibor Pinot Noir 2011
12. Válibor Budai Zöld 2016
13. Válibor Pinot Noir Siller 2011
14. Válibor Pinot Noir 2010
15. Válibor „ASZÚ” 2015 késői szüretelésű cuvée

Nagyon szép tételsort kóstoltunk. Mindegyik igazán szép volt. Nehéz kiemelni belőle bármelyiket. Azonban volt néhány, mely jobb volt jóknál azaz melyek különösen tetszettek.
Az első kiválasztott tétel is egy kicsit furcsa lehet, mert ez egy hordó minta, még nem került palackozásra.

5. Válibor Pinot Noir 2016 hordó minta
Ez a bor jelentős termés korlátozással készült, ami kb. 2-3 fürtöt jelent tőkénként. Péter burgundi stílusú pinot-kat készít, ebbe a sorba tartozik ez is. Ez a bor már most is szép, komplex a pinot noir legszebb jegyeit hordozza. Az egész bort nagyszerűen tartja meg a szép savgerinc. Ez a fiatalságában is szép Pinot Noir kortyában megfelelő vastagságú testtel, „többnyeletű” (Polgár Zoltán) lecsengéssel búcsúzik tőlünk a kóstolás során. Szerintem ebben a borban óriási potenciál van és nagyszerű palackos tétel lesz belőle.
Péter - VISSZAJÖVÖK ÉRTE!!! és ez nem fenyegetés, ígéret!

8. Válibor Pinot Noir 2013
Ebben az évben az időjárás is kedvezett a szőlő érésének. Kissé hűvös, de kellemes nyár és ősz segített a borászoknak ilyen nagyszerű borok elkészítésében. Ez az italnak már a ránézésre is élmény, pinot-kra jellemző rubin legcsodásabb színeivel. Ízében és illatában is megjelennek a piros gyümölcsös aromák, mint cseresznye, megy. Ízében kiegészül csoki aromákkal és enyhe mineralitással. Egy komplex, harmonikus, szeretnivaló, jól iható italt kaptunk a poharunkba. Egy mondattal jellemezve ez egy IGAZI PINOT NOIR.

14. Válibor Pinot Noir 2010
Ez az év időjárás szempontjából nem volt igazán kedvező. Nagyon sok csapadék, hűvös ősz, késői szüreti lehetőség jellemezte ezt az évet. Azonban Péter szerint ezek ellenére a birtok mikroklimája mégis igazán kiváló borok készítését tette lehetővé. Ezt teljes mértékben bizonyítja ez a tétel. Illatában és ízében is megjelennek az érett gyümölcs aromák. Érezhetők a gyümölcsök már lekváros ízei is. Ez a komplex gyümölcs aromahatás kiegészül, egy kis fineszes fűszerességgel, krémességgel, csoki és marcipán ízekkel. Így egy komplex, elegáns bort kóstolhattunk a 2010 évjáratból.

magyarbor02.jpg


Magyar bort inni élvezet, magyaroknak kötelesség!


Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

 

 

Szólj hozzá