2018. dec 11.

BorYssza Krónika borról és csokoládéról

írta: László Vágó
BorYssza Krónika borról és csokoládéról

Vendégségben voltam az egri Torma Pincészetnél a MyChoccy Csokoládémanufaktúrában

Az étel és bor párosítás terén kicsit szkeptikus vagyok. Azonban a csoki és a bor párosításában és az ízeik kölcsönhatásaiban teljes mértékben hiszek. Már többször próbáltam és a tapasztalataim bizonyították az eredményt. Nem a hitetlenségem miatt, de csináltam egy új kísérletet. Most az egri Torma Pincészet borait kóstoltam párosítva a MyChoccy Csokoládémanufaktúra csoki csodáival.

Már az ismeretségünk is érdekesen indult. Mivel az esemény felkeltette az érdeklődésemet, utánanéztem a szereplőknek. Megtaláltam a MyChoccy fb oldalát és több cikket Vanya Gábor „fenegyerek” chocolatier-ről, azaz csokoládémesterről. Természetesen megnéztem a Torma Pincészet honlapját is. Ahol találtam egy RED2015 nevű Cabernet Sauvignon-t, melyről a következőt írták – „Mindig is kedveltük a barátságos vörösöket, melyek nem az alkohollal és az óriási extrakttal varázsolnak el, hanem a friss, fiatalos lendületükkel és a jól fogyaszthatóságukkal”.
Elolvasva ezt a leírást, azonnal döntöttem. Egy olyan borászat borait meg kell kóstolni, amely ilyet ír (mer írni) egy 2015 évjáratú cabernet suavignon-ról. Azonnal felhívtam Torma Zsoltot és jelentkeztem az eseményre. Természetesen rákérdeztem a RED2015-re is. Először szabadkozott, hogy a honlapjuk nem teljesen naprakész, de a RED2015 létezik és a leírása is megfelel a valóságnak. Aztán még beszéltünk egy jó fél órát. Zsolt mesélt a pincészetről, a boraikról. Ezek után alig vártam a kóstolót. Mivel akkor még nem alakult ki a végleges bor- és csokisor, megígérte egy megkóstolhatom a RED2015-t.

Aztán eljött a nap.
Bor idegenvezetőnk Torma Zsolt volt Torma Pince részéről, csoki háziasszonyunk Vanya Vivien volt a My Choccy második generációja.
Torma Zsolt bevezetőjéből kiderült, hogy a társaság nagy része ismeri egymást egy ausztriai sítúráról. Sőt a bor és csoki kapcsolat is itt kezdődött. A Torma testvérek 2004-ben kezdték el a borok készítését az Egri borvidéken. Évente max. 10E palack bort készítenek és nem is szeretnének többet, a későbbiekben sem. Gondosan oda figyelnek a hordó használatra és a hordókkal való „játékra”. Tokajban, kocsányos tölgyből, készült hordókat használnak különböző beszerzési forrásból. Fontos számukra, hogy a „bornak meglegyen a miértje és meglegyen az a fajta gondolatvilága, ami őket képviseli”. Igyekeznek elkerülni azt előre megmondani, hogy milyen élményt nyújt a bor, ill. mit kellene a kóstolónak éreznie borban.  Inkább arra biztatják a boraikat élvezőket, a saját életükből kapjanak el valamilyen élményt, esetleg egy ízt. Legyen ez, pl. a nagymama megybefőttje vagy valami hasonló élmény emlék. Ha kialakul egy ilyen érzés, akkor ők is jó úton haladnak.
Vivien elmondta, hogy az est főszereplői a borok. A csokiknak az a céljuk, hogy kiemeljék a borok íz- és karakterjegyeit. Vállalkozásuk két személyes, apa és lánya. A csoki bonbonok receptjei saját receptek és természetesen családi titok. A készítésnél csak természetes alapanyagokat használnak, a gyümölcsök és a fűszerek igaziak. Termékeikben nincsenek aromák, hozzáadott ízfokozók, adalékanyagok. Hitvallásuk a természetes ízek. Ne kelljen magyarázni mit eszünk. Mindenki a saját ízlelőbimbóira hagyatkozzon, azaz a szájban levő csoki legyen egyszerű és fineszes, legyen tiszta és legyen egyértelmű. A bor és csokoládé együttes kóstolásra is kaptunk ajánlást és hasznos tanácsot is. Tehát Vivi szerint a következő módon érezzük, élvezzük együtt a bort és a csokoládét – Először kóstoljuk meg a bort, forgassuk meg a szájban – az összes, a szájban levő ízlelőbimbónak mutassuk be a bort. Érezzük az aromáit. Aztán vegyük szájunkba a csokoládét. Rágjuk szét egy kicsit, de ne nyeljük le. Ekkor a szájban levő csokoládén keresztül igyunk egy korty bort. Ekkor jön az igazi élmény.
Mit mondjak, igaza van. Az ízvilág egy új dimenziójával sikerült megismerkednem. Köszönöm Vivi!

A cikket avval kezdtem, hogy az étel és bor párosítás terén egy kicsit szkeptikus vagyok. A módszer segített ezt egy kissé tompítani. Szeretném idézni a Dominium Pincészet fiatal borászát Orbán Danit, aki a párosítás témában nagyon borbarát megjegyzést tett, melyet tanácsként is felfoghatunk a borvacsorákon résztvevő borkedvelők számára.

Magyarországon, a tapasztalataim alapján, a borvacsorákon a bor-, ételpárosítás általában azt jelenti, hogy az emberek megeszik a felszolgált ételeket és utána kortyolják a bort.
Dani szerint ez csak azt jelenti - a szemkontaktus megvan bor és az ételünk között, de ez nem borvacsora. Tanácsa az - legyünk nyitottak és az ételt kóstoljuk össze a borral. Ld. fent Vivi ajánlását.
A teljes cikk a http://bit.ly/2DjpkNB linken olvasható.

A kis kitérő után térjünk vissza a Torma Pincészet boraihoz és a MyChoccy csokoládé csodáihoz. Szívem szerint mind a 8 bor és csokoládé pártosítást leírnám. Azonban inkább azt javasolom, hogy tegyétek meg ezt magatok.

Én csak néhány csúcs élményemről számolók be.
NABUCCO Pinot Noir 2016
Érdekes mesét hallottunk Zsolttól a bor történetéről.
Nem a gázvezetékről lett elnevezve. A NABUCCO név két vonalból indult. Az egyik sajnos egy szörnyű esemény kapcsán, mert idén a Torma testvérek elvesztették édesapjukat. Az ő kedvelt operája volt a Nabucco. Különösen a rabszolgák kórusa volt a kedvence. A testvérek nagy vágya volt, hogy a papának készítsenek bort. Már korábban is készítettek neki, de csak olyanokat, melyek neki szóltak és nem is kerültek piacra. Azonban most szerettek volna egy bort, mely piacra is kerül és amivel a papára emlékeznek. A másik vonal is kapcsolódik a Nabucco operához. Szerintük a pinot noir szőlőfajta és bor egy kicsit rabszolgasorsban van Magyarországon. Esmeraldának, Rabszolgasorsnak és Isaurának sem nevezhették el a bort, így maradt a Nabucco. Pinot-tól sokan félnek és inkább más világfajták felé fordulnak. Azonban Zsolték azt gondolják, hogy a pinot noir jelenti nagyon sok borvidéknek Magyarországon a jövőt. Évről évre növekszik a napsütéses órák száma, a nyarak is egyre melegebbek. A borászoknak is alkalmazkodni kell ehhez a helyzethez. Olyan szőlő fajtákkal kell elkezdeni dolgozni, melyek tűrik a meleget, a szárazságot. Pinot noir szőlőfajtának meg van a maga kényessége. Azonban ha jól van kezelve hihetetlen játékos borokat lehet belőle készíteni. Szerinte az Egri borvidéknek a jövőjét fogja jelenteni az elkövetkezendő 25-30 évben.
A tétel különböző hordókból lett házasítva. Illatában közepes intenzitású piros gyümölcsös aromák dominálnak. Ízében is megjelennek a piros gyümölcsök. A kortyára a komplexitás, harmónia és az elegancia a jellemző. A gyümölcsös savhangsúlyosság nagyon jó összhangot ad a magas alkohollal. A bort a vastag test, az alig érezhető krémes tannin jellemzi. Hosszú, gyümölcsös korttyal búcsúzik tőlünk. Vivi a NABUCCO-hoz fehér csokira épített vörösáfonya töltelékes lágyabb 54,6%-s belga étcsokit társított, tetején aszalt (cukormentes) vörösáfonyával. Cél a pinot noir gyümölcsösségének támogatása és a gyümölcsös savasság jellegének megmutatása. A kóstolás során igazán megérezhetjük a párosítás íz élményét. Megérhettem, megérthettem és élvezhettem a bor és csoki egyediségét, melyet én magam generáltam. A lágy étcsokoládé segítette a hosszú lecsengést és a fantasztikus ízek orgiájának hosszan tartó hatását. Magában a bor is nagyon szép volt. Azonban összekóstolva a csokival elképesztő!

KREM Shiraz 2013
Ez a tétel is hordó szelektáltan készült. Illatában csak enyhe gyümölcsösség jellemzi, az erős fűszeres aromák dominanciája mellett. Tartályban lett erjesztve és 2014-ben került be hordóba és kb. fél évvel ezelőtt lett palackozva. Izében nagyon shiraz és komplex, elegáns aromák jellemzik. Kortyában is a fűszeresség a meghatározó. A szép savak megtartják a magas alkoholt. A vastag test szinte már harapható. Nem a minden napok bora, de érdemes időnként ilyet is inni.
Most Vivin volt a mesélés sora. A MyChoccy szakmai részében ketten vannak, édesapjával együtt. Mindig keresik és próbálják megtalálni az új ízeket és mindenféle új szakmai lehetőséget. Mindketten imádnak utazni. Idén nyáron Vivi Bulgáriában járt. Találkozott ott egy speciális (balkán, török) édességgel a lokummal (локум, Albániában llokum, Cipruson λουκούμι, loukoumi, Románia rahat, Bosznia-Hercegovia rahatluk, Szerbia ратлук, ratluk). Ezt az édességet más néven szultánkenyérnek is nevezik vagy nemzetközi nevén Turkish Delight. A lokum édesség tömény cukorból (és keményítőből) készült kocka, melyet különféle módon ízesítenek. Legjellemzőbb ízesítése a citrom és a rózsavíz, de van többféle fűszeres (pl. sáfrányos), pisztáciás, gránátalmás és bodzás ízű is. Vivi beleszeretett és kijelentette, hogy evvel Ő dolgozni akar, evvel kombinálni akar valamit. Elkészített egy új bonbont, melyet mi kóstolhattunk először. Annyira, hogy ez a különlegesség a kóstoló előtt pár órával készült csak el. A csokifalatka 80%-s csokoládéból készült, mert csak ez párosítható egy ilyen testes, fűszeres borhoz. A csokoládé elkészítéséhez rózsa extraktot (nagyon tiszta rózsaolaj víz) használt. Ebből pár csepp is elég kb. egy kilogramm krém beízesítéséhez és hogy aromát adjon hozzá. Kiegészítette még gránátalma pürével, ami egy nagy koncentrátumú sűrű gránátalma kivonat. Csak gratulálni tudok magához a bonbonhoz és a párosításhoz is. Összekóstoláskor berobban a szájba a rózsa íz, majd átvált a gránátalma aromákra. Lecsengésben a bor fűszeressége és a csoki rózsa íze egy aroma bombával búcsúztat minket. Vagy lehet, hogy mi búcsúzunk sajnálva az elválás eljövetelét.

ZŐRGŐ Szürkebarát 2016 késői szüret
Már kissé mazsolás szemekből készült bor, mely 132 gr maradék cukrot és 45 gr extraktot tartalmaz. Nagyon szép óarany színű nedű került a pohárba. Illatában gyümölcsös aromák, gyümölcsös édesség és egy kis mineralitás érezhető. Ízében igazi desszert bor. A magas maradék cukor sem kellemetlen a borban, mert a szép sav jól megtartja és ellensúlyozza az édességet. A vastag test „haraphatóvá” teszi ezt a felséges italt.
Sajnos a további részleteket már nem sikerült követnem és leírnom a csoki készítési szakmai járatlanságom miatt. Majd kóstolással igyekszem pótolni.
Azt viszont az összekóstoláskor megtapasztaltam, hogy az elkészített bonbonnal a ZŐRGŐ teljes harmóniában volt. A bort és csokit együtt kóstolva egy páratlan élményt tapasztaltam meg, az ízek orgiája felejthetetlenné tette a párt.

Zsolt betartotta ígéretét. Igaz a RED2015 nem volt a borsor része, de hozott számomra egy palackkel. El kell, hogy mondjam amit a honlapjukon olvastam és amit elmondott a borról mind igaz. A RED2015 egy üde, gyümölcsös cabernet sauvignon. Kicsit nehezen nyílik. Megfelelő ideig kell szellőztetni, de aztán hozza a formáját. Szép sava jól megtartja a magas alkoholt és segíti hosszú gyümölcsös lecsengő kortyot. A lágy, krémes tannin és a közepesen vastag test igazán jó ihatóvá teszi ezt a bort. Köszönet érte.

Szeretném felhívni a csoki rajongók és borkedvelők figyelmét a MyChoccy Csokoládmanufaktúra egy innovációjára. Erről nem tudok beszámolni, mert még nem kóstoltam, de látványnak is izgalmas.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá

bor csokoládé vállalkozás borkóstoló borkultúra borismeret boros-események boros-élmények bor és csoki párosítás