2018. dec 18.

BorYssza Krónika a ZéFeszt-ről

írta: László Vágó
BorYssza Krónika a ZéFeszt-ről

„Zé” borokat kóstoltunk és élveztünk Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (PTE SZBKI) jövőre lesz 70 éves. Ennek a neves évfordulónak a megünneplését már az idén elkezdte egy különleges eseménnyel, a ZéFeszt-tel. Erős kezdést szerveztek a hétvégére, ahol volt konferencia, mesterkurzus, borverseny, főleg Zé borok kóstolása, sok érdeklődő borkedvelő és nagyszerű hangulat. A ZéFeszt egyben tisztelgés Király Ferenc szőlő nemesítői tevékenysége előtt, akinek a szőlészek, borászok köszönhetik a Zé fajtákat. Tehát a két nap = minden ami és ahol Zé a szőlő és a bor.

A Zé fajták nemesítője Király Ferenc (1911-1982) agrármérnök, szőlőtermesztő és nemesítő doktor. Kutatóként dolgozott Pécset, Badacsonyban, Móron és Egerben. Tanított a Mezőgazdasági Főiskolán, Gyöngyösön. Fő kutatási területe a korai érésű, magas cukortartalommal, testes, kellemes savtartalommal rendelkező fajták kifejlesztése. Fő célkitűzése olyan szőlőfajták nemesítése, melyek megbízható, jó termőfajták, a gyengébb évjáratokban is jó minőségű bort adnak és a betegségeknek is megfelelően ellenállnak. Volt még egy tényező munkájában a szőlészeti zöldmunka megkönnyítése. A szőlészek, borászok szerint ez felemás módon sikerült. Az elterjedtebb Zé fajtákra igaz, azonban a fajták egy kisebbik részénél nem, sőt… . Az 50-s években végzett nemesítési munkássága 8 államilag elismert szőlőfajtát eredményezett, melyből a többség elismerését sajnos nem érhette meg. Az elfogadás sorrendjében – Zenit 1976, Zengő 1982, Zefir 1983, Zéta 1990, Zeus 1994, Rózsakő 2003, Vulcanus 2003, Zervin 2012.

tudomany_logo.jpgKonferencia

- ifj. Dr. Kozma Pál (PTE SZBKI): Király Ferenc szőlőnemesítő munkássága, a Zé fajták születése
- Dr. Teszlák Péter (PTE SZBKI): A Zé fajták szőlészeti értékelése
- Hevér László (PTE SZBKI): A Zé fajták borászati értékelése
- Balling Péter (Tokaji Borvidék SZBKI): Tapasztalatok a Tokaji borvidéken a Zenit, Zengő, Zefir és Zéta fajtákkal
- Kneip Antal (Tokaji Borvidék SZBKI): A Zétával kapcsolatos üzemi tapasztalatok


Mesterkurzus - Horkay András Dip WSET (CEWI)tudomany_logo.jpg


A mesterkurzus nagyon izgalmasra sikerült köszönhetően az értő résztvevőknek, akik között szerencsénkre jelen voltak szőlészeti és borászati szakembereknek és nem utolsó sorban az előadónak. Nem szabad elfeledkezni az esemény szervevezőjéről, Jakab Tamásról sem. A Zé borok mindig is kíváncsiságot ébresztettek bennem és ahol a kóstolókon felbukkant egy-egy (egyre többször) ilyen tétel, feltétlenül megkóstoltam. Ezekből a szőlőkből igazán sokszínű, ízű és fajtájú bor készül(t) és még több fog készülni. A mesterkurzuson Horkay András legizgalmasabb megállapítása a következő volt. – A Zé fajták az 1950-s években lettek készen. Azonban az ezekből készült borok abszolút beleillenek a 2010-s évek bor trendjébe. A mostani borfogyasztói trendek alapján az illatós, gyümölcsös, friss borokra és nem túl magas alkoholra van igény. A Zé fajtákból készült tételek nem a mindennapok bora, inkább bor különlegességek.
Azért én hozzáteszem, hogy a kóstolt tételek között vannak, melyek alkalmasak és fogyaszthatók akár mindennap és baráti társaságban is. Mint „beszélgetős” bor is megfelelnek. A fajtából eredő adottságok miatt, különleges értékekkel rendelkeznek.

A ZéFeszt-n meglepően magas számban képviseltette magát a Bükki borvidék. Általában kisebb publicitással rendelkező borvidék most megmutatta magát és nem is akárhogyan – azonnal egy CHAMPION díjjal.

A Zé fajtákból jó ívású, friss, gyümölcsös, az átlag borfogyasztó számára is könnyebben értelmezhető borok készülhetnek. A Zé szőlők a szőlészek és borászok számára is sok lehetőséget adnak – megbízható, jó termő fajták. Az elmúlt évek a kísérletek kora volt. Annak ellenére, hogy igazán nagyszerű eredmények születtek a kísérletezés és az útkeresés még nem zárult le.
Tehát Kedves Borkedvelők, készüljünk a fantasztikus meglepetésekre és az elképesztő aroma orgiákra a poharunkban!!!

Zenit, az Ezerjó és Bouvier keresztezése
Jól alkalmazkodik a különböző talajviszonyokhoz, korán szüretelhető (augusztus első fele), vastag héjú, fenolos jegyek, jó cukorgyűjtő, magas savtartalom.
Telepítettsége – ~580 ha, Mátrai, Egri, Etyek-Budai, Bükki, Neszmélyi, Balatonboglári, Balatonfüred-Csopaki borvidékek
Bora – illat- és zamat gazdag, finom harmonikus savérzettel, az évjáratok többségében jó minőséget produkál. Szinte bármilyen bor készíthető belőle.
Zengő – Ezerjó és Bouvier keresztezése
Kicsit nehezebben kezelhető fajta, nagyobb zöldmunkája odafigyelést igényel. Közepes termőképességű. Jó cukortartalmú. Savtartalma magas. Kissé hajlamos a rothadásra.
Hevér László mondta róla – Zengő a Zenit idősebbik testvére, csak nagyobb a puttonya → több mindent elbír.
Telepítettsége – ~230 ha, Egri, Bükki, Mátrai, Etyek-budai, Tokaj-hegyaljai borvidékek
Bora – kellemes illatú, fajtajelleges, kemény karakterű, de finom savérzetű. Főleg házasításokban használják. Aromáiban hasonlóságot mutat a Zenit jegyeivel. Ízében megjelennek az érettebben mézes,fehérboros jegyek.
Zeusz – Ezerjó és Bouvier keresztezése
Legkevésbé elterjedt. Karakteres és stabil szőlőfajta. Jó termőképességű. Jó cukorgyűjtő. Mustja magas savtartalmú (10g/l feletti) és ezt túlérett állapotában is megőrzi. Kiemelkedő beltartalmi értéke a viszonylag magas extrakt tartalom. Tulajdonságai alkalmassá teszik a jobb évjáratokban minőségi, sőt akár kiváló minőségű tételek készüljenek belőle.
Málik Zoltán badacsonyi borász elmondta a fajtával kapcsolatos tapasztalatait – Növényvédelme könnyű. Ha sikerül megtalálni a megfelelő művelési módot, akkor minimális a zöldmunka.
Telepítettsége – ~27 ha, Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Balatonfüred-Csopaki, Somlói, Etyek-Budai borvidékek
Bora – kemény karakterű, tartalmas, testes, finom savszerkezetű, kiváló minőségű, édes bornál sem veszti el a savait.
Újra Málik Zoltánt idézve – Nagyon szép édes bor készíthető belőle, mely az desszertség mellett szép savszerkezet, ásványos felhangokkal rendelkezik. A belső tartalom fokozását, kiemelését támogatni lehet a hordó használattal, játékkal. Ennél a fajtánál nagy jelentőséggel bír az időpotenciál.
Zéta – Bouvier és Furmint keresztezése
Nem igazán bő termő fajta. Nagyon jó cukorgyűjtő. Magas savtartalmú, mely 10-13 g/l között változik és ez magas maradék cukor mellett sem bántó. Kitűnően aszúsodik. Az aszúsodása a furmintnál sokkal korábban (3-4 hét) megtörténik, az aszúsodott bogyók előbb leszedhetők és felhasználhatók.
Telepítettség – ~120 ha, Tokaj-hegyalja borvidék
Bora – kiváló minőségű bort ad, gyakran borkülönlegesség készíthető belőle, méltó társa a klasszikus fajtáknak, aromáiban citrusos, tropikus gyümölcs jegyek és mézesség dominálnak
Zefír – Hárslevelű és Leányka keresztezése
Korán, már augusztusban érő fajta. Magas zöld munka igényű. Betegségekre hajlamos, fagyra és rothadásra érzékeny. Viszonylag alacsony termőképességű. Jó cukorgyűjtő. Mustjának savtartalma általában alacsony, ami befolyásolhatja az eltarthatóságát.
Telepítettsége – ~32 ha, Etyek-budai, Egri, Pannohalmi, Mátrai borvidékek
Bora – mind illatában, mind ízében zamat és aroma gazdag. Megjelennek benne a muskotályos, a fehér virágos és fehér ribizlis jegyek, melyek kóstoláskor az illat és íz aromák lágy karakterével bűvöl el.

bor_logo.jpg
Mesterkurzus borsora

Pécsi SZBKI Zenit Nyers Pezsgő 2017
Illatában citrusos, fehér virágos, almás aromák. Ízében kevésbé gyümölcsös. Inkább a fiatalság, nyersesség dominál kenyeres, élesztős jegyekkel. Kortyoláskor még a bor a meghatározó. A buborékok még nem elég szofisztikáltak, ez a tétel még a pezsgő technológiai érés elején van. Nagy potenciállal rendelkezik, szívesen visszakóstolnám egy későbbi időben.
Pécsi SZBKI Zenit 2018
Illatos, friss gyümölcsös és virágos aromák töltik meg az orrt az első illatolásnál. Az első benyomás alapján, akár gondolhatnánk egy sauvignon blanc van a poharunkban, de nem. Ez egy jó ívású, könnyű bor, kellemes zöld ízekkel.
Sümegi Ákos Zenit 2015, Szekszárd
Sümegi Ákos Pincészete a Szekszárdi borvidék és a magyar bortársadalom kevéssé ismert, de nagyon ígéretes pincészete.
A kóstolt tétel már nem a fiatal borok közé tartozik. Természetesen semmit sem von le értékéből, sőt… . Illatában enyhe gyümölcsös és mélyebb, füstös karakter a jellemző. Az érzékelt illat aromák nem riasztottak, hanem inkább felkeltették a kíváncsiságot az bor ízvilága iránt. Ízében is megjelenik az egyáltalán nem zavaró füstösség. Emellett ízben már kicsit felerősödnek az érettebb gyümölcs aromák, alma, bodza. Mellettük megjelent egy kis fűszeres, borsmentás érzet is. Ezek az összetevők harmonikus összhangban vannak, melyhez egy a bort megtartó szép savszerkezet, közepes alkohol és megfelelően vastag test társul. Kicsit hosszabb kinyílás után az ízaromák barackos jelleget öltenek és mellette megjelenik egy kis mandulás kesernye. A tétel evvel a kellemesen mandulás kesernyével hosszan búcsúzik és még sokáig simogatja a gigánkat.
Gallay Kézműves Pince Zenit 2015, Bükki borvidék
Beleszagolva a pohárba gyümölcsös és fűszeres illat aromák – barack, citrusok, mandula, borsmenta – telítik meg az orrot. Ízében is visszajönnek az illatban már felfedezett jegyek.  Kortyolva krémes gyümölcsösséggel, kellemes fűszerességgel, szép komoly savval, vastag testtel találkoznak az ízlelőbimbók a szájban. Az ízlelést és kóstolást még kellemesebbé, lágyabbá teszi az „észrevehetetlen” 3,3 gr maradék cukor. Bevallom, a mesterkurzus borsorából ez volt az egyik kedvencem.
Tánczos Pince Zengő válogatás 2017, Balatonfüred-csopaki borvidék
Szép gyümölcsös, virágos, mézes aroma karakterekkel találkozhatunk a pohárban, azonban egyáltalán nem pacsulis jelleggel. Ízében a gyümölcsök mellett, megjelennek olajos, sós, mézes jegyek is. A sós, mézes együttese igazán izgalmassá teszi a bort. Ugyanúgy, mint süteményeknél, csokoládéknál is. A magas sav nagyon szép tartást ad a vastag test textúrának, a magasabb alkoholnak és egyben kiváló harmóniát biztosít ennek a komplex italnak. A bor hosszan ingerli a száj érzékeit és kellemes élményt hagy maga után. A magas alkoholt ellensúlyozó szép savszerkezet és ízharmónia kapcsán nevezhetjük ezt a nedűt, beszélgetős bornak. Ez volt a következő kedvencem a borsor tételei közül.
Tánczos Pince Zengő válogatás 2016, Balatonfüred-csopaki borvidék
Kevésbé illat intenzitású bor, citrusos és olajos aroma jegyekkel. Ízében sav koncentrált, mely nagy lendület ad a bornak az enyhe gyümölcsös jegyekhez. Ízében is a kevésbé összetettség, rétegeltség a jellemző. A vibráló savak igazi gasztrobor jelleget adnak a bornak. Ezek a savak bármilyen ételt ki tudnak szolgálni. A társaságból egyesek a kolbászra, mások a töltött káposztára és voltak, akik halászlére szavaztak.
Pécsi SZBKI Zefir 2018
Hevér László csak „kényszer” hatására adta oda a bort kóstolásra és felhívta a figyelmet ez egy kísérleti tétel.
Intenzív illat aromákkal köszönt a pohárba tölt Zefir, mely az irsaira és a cserszegire hajaz. Ízében jó savak köszöntenek, nagyon enyhe gyümölcsös jegyekkel.
Málik Pince Zeusz 2017, Badacsonyi borvidék
Az autodidakta borkészítő, melyet büszkén vállal, a kézművesség híve. Azt mondja - a bádog világ nem tűri a kézműves gyorsfeldolgozást, ezért a spontán erjeszti borait és nagy ászokhordót használ. Technológia számára a korábban megállított préselést és a nagyon kíméletes borkezelést jelenti.
Közepes intenzitású gyümölcsös illat aromák. Az enyhe gyümölcsösség az ízben is jelentkezik. Azonban ekkor már a sósság, mineralitás a domináns. Hiszen Badacsonyt kortyoljuk. Nagyon szép sav szerkezet, vastag test és közepes alkohol jellemzi a bort. Lecsengése közepes hosszúságú.
Málik Pince Zeusz 2016 késői szüret, Badacsonyi borvidék
Közepesen intenzív gyümölcsös illat aromák, melyekhez csatlakoznak minerális, citrusos, mézes és krémes jegyek. Ízében teljesen jönnek az illatban is megtapasztaltak. Az különösen tetszett a borban, hogy a magas maradék cukor keltette édesség nem nyomja el a gyümölcsös aromákat. A szép savszerkezet jól megtartja a bort. Az alacsonyabb alkohol sem zavarja meg a harmóniát. A búcsúzó bársonyos, mandulás kesernye hosszan megmarad és simogatja a száj, garat ízlelőit. A Málik Zeusz 2016 késői szürete volt a következő elcsábítom a kóstolt borok sorából.
Bűdi Borház és Szőlőbirtok Zenit 2016 édes, Bükki borvidék
Ez szintén egy kísérleti, nem forgalmi tétel. Aszú technológiával készült bor. Üvegballonban erjesztett és érlelt tétel. A kísérlet megtörtént, az eredmény felemás, a tapasztalatokat le kell szűrni. A jövőben érdemes finomítani a paramétereken, a technológián. Ennél biztosan csak jobb lehet a tapasztalatok felhasználásával.

Magyarország több mint 12 borvidékéről érkeztek Zé borok. Legnagyobb merítést és meglepetést a Bükki borvidék okozta. Hiszen ez bortermelő terület az utóbbi időben egy kicsit háttérbe szorult. A borokat kóstolva bátran állíthatom, méltatlanul.
A továbbiakban kóstolt borok élményével egy későbbi alkalommal visszatérek. Azonban a hiányérzet csökkentésére néhány kép.

A ZéFeszt egy nagyszerű esemény volt. Sok-sok fantasztikus élménnyel gazdagodtam. Nem csak a borokra gondolok. Több érdekes, izgalmas szakemberrel találkoztam és beszélgettem, akik kinyitották a boros ablakomat egy új dimenzióra. A „Zé ablakom”, ami most egy egyszárnyú ablak, remélhetőleg nemsokára duplaablak lesz. Azt remélem, hamarosan eljön az idő és az ablak több szárnyú teraszajtóra változik. Nemcsak nekem, hanem minden borkedvelőnek számára is. Az „asztalosok” már dolgoznak!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá