2019. feb 26.

BorYssza Krónika Villa Tolnay megújul testben és lélekben

írta: László Vágó
BorYssza Krónika Villa Tolnay megújul testben és lélekben

Philipp, László, Csobáncz

Akik már voltak Gyulakeszin a Villa Tolnay Borházban, azok tudják, korábban sem volt egy csúnya hely és a boraik is magas minőséget képviseltek. Philipp Oser és Nagy László tulajdonosok elmondták, hogy úgy érezték – itt a megújulás ideje. Meg kell mondjam, nem aprózzák el. Azonban ezt mind nagyon céltudatosan, átgondoltam tették és teszik meg. Erről számoltak be.

Villa Tolnay megújulása szinte teljeskörű. A tulajdonosok büszkeséggel mutatták be az újdonságokat – új arculat (címke, logo, dugó, kapszula), Villa Tolnay brand-k (Panoráma, Tavasz, Tenger, …), új éttermi menü (borkísérő hideg fogások, levesek, saláták), új pince (gravitációs elven működő feldolgozó).
Ami nem változik a csodálatos panoráma, szeretetteljes vendégfogadás és a fantasztikus borok!

A jelenlegi palackokon levő címkék már a „nagykorúságuk” végén járnak. Az új arculat keretében bevezetett új címke kialakításánál a fő szempontok az egyszerűség, jól áttekinthetőség és a megfelelő tájékoztatás voltak. Egy egyszerű szembetűnő és könnyen felismerhető logo is került a címkére, mely Gyulakeszi régi címerén alapszik. A címke arculatának megtervezésénél igyekeztek megfelelni a nemzetközi piacoknak és szokásoknak. Az arculatukban fontos szerepet kapott a termőhely megjelölése és megmutatása, ennek lett az eszköze a CSOBÁNCZ felirat. A borászat által meghatározott kategóriák a különböző számú csillaggal jelölik, melyek dugókon is megjelennek és fontos szerepet kapnak a felhasználók tájékoztatásában. A palackjaikat műanyag kapszulák helyett viasz kapszulával zárják le. Ez a borkedvelők számára más kezelést igényel, melyről tájékoztatják a vásárlókat.

A megújulás legnagyobb „falata”, mely a borbarátok számára nem látható, az új pince kialakítása. A nagy volumenű beruházás keretében a borászati tevékenységet segítő modern, több funkciós – acéltartály park, vörösboros érlelő pince, palackozó üzem, palackos érlelő raktár és egyéb kiszolgáló helyiségek - épület került kialakításra a föld alatt. Így sikerült megőrizni a birtok és környezete csodás látványát. Megőrizve Tolnay Klári művésznő nyaralójának elbűvölő hangulatát és báját. Reményeik szerint a korszerűen kialakított munkahelységek a munkafolyamatokat is egyszerűsítik és a kollégák munkáját is megkönnyítik. Ezt szolgálja az is, hogy megfelelő helyeken a borászati tevékenységet a gravitációs elven működő folyamatokkal támogatják.

Áprilisban nyílik az új pince, melyről a hivatalos megnyitó után feltétlenül beszámolók.

Ezt az óriási elképzelést a két tulajdonos Philipp Oser és Nagy László álmodta meg és vezényelte le a megvalósítást. Természetesen sok-sok ember támogatásával és segítségével, mint párjaik Adriana Olser, Nagyné Samu Beáta és Nádasi András a borászat marketing munkatársa.
Természetesen borokat is hoztak a tájékoztatóra már az új címkékkel. Ezen az eseményen a főhangsúly nem a borokon volt, de azért nagyon élveztük a bemutatott borsort. 
Panoráma Olaszrizling 2017
Panoráma Zöldveltelini 2017
Tenger fehér cuvés 2017
Panoráma Chardonnay 2017
Cabernet Franc 2017

Egy borélményt azonban szeretnék megosztani veletek.

CSOBÁNCZ Cabernet Franc 2017
Poharamba egy piros gyümölcsös aromabomba került, mely teljesen kábulatban ejtette az orromat. Azt gondoltam talán elég az illat és nem kell kóstolni. Aztán még is elszakadtam a csodás illatoktól és belekortyoltam. Jó döntés volt. Megízlelve a bort a szájamban egy kerek, komplex gyümölcsös, a Csobánc ásványait tartalmazó nedű került. Kár lett volna elmulasztani ezt a fantasztikus élményt. (Újra a Villa Tolnay teraszán éreztem magam, élvezve a kilátást és a bort.) Ezen csodás értékek mellett nagy potenciált érzek a borban. Visszaemlékezve a Villányi Franc kóstolóra, azt gondolom megszületett egy ígéretes, feltörekvő versenytársa Villány Franc-nak a Csobánczról. Igaz még várni kell rá, de szerintem érdemes lesz.

Hamarosan újabb Villa Tolnay hírekkel jelentkezem.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség.

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá

Csobáncz