2019. már 26.

BorYssza Krónika – BORISTAVASZ 2019

írta: László Vágó
BorYssza Krónika – BORISTAVASZ 2019

Borok, pálinkák, ételek Vas megye 3 borvidékéről

Egyedi kezdeményezés idei folytatásának sajtótájékoztatóján vettem részt. Másodszorra rendezik meg a Vas megyéhez köthető borvidéki területek borászainak és boraiknak közös megjelenését a Boristavasz, sétáló kóstoló keretében. Vas megye szerencsés elhelyezkedése folytán a résztvevő borkedvelők 3 borvidék tételeit kóstolhatják egy helyen. A Vas megyei borok mellett a borbarátok kóstolhatnak még pannonhalmi, badacsonyi, tokaji, szekszárdi nedűket is. A szervezők így teszik még teljesebbé a boros kitekintést. A sajtótájékoztató időpontjáig 27 borászat jelezte részvételét az eseményen. A Boristavasz 2019 borkóstoló programnak a történelmi hangulatú város Sárvár ad helyet.

A közelmúltban én is részt vettem egy kisebb Vas megyei kóstolón, a Dénes Hegybirtok, Ság-hegy a Nagy-Somlói borvidékről és Garger Pincészet, Vaskeresztes a Soproni borvidékről mutatta be borait.

A második Boristavasz kóstoló részleteiről Simon Szilárd a NEO Étterem és Kávéház vezetője, Dénes Tibor a Dénes Hegyborbirtok tulajdonosa, Dr. Kondora Bálint a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnöke és Wawrzsák László a Borista Kóstolóműhely és Delikát tulajdonosa, az esemény főszervezője ismertette.

boristavasz_szorolap_35.jpg

Az esemény 2019. április 06-n szombaton 18:00-24:00 között kerül megrendezésre a NEO Étterem és Kávéház 3 szintjén, Sárváron.
A program keretében 27 borászat és pálinkafőzde kóstoltatja termékeit.
Először képviselteti majd magát egy helyen, egy időben valamennyi Vas megye területére eső termőterület, amely három borvidékhez köthető. A borbarátok kóstolhatnak tételeket Bérbaltavárról, a Zalai borvidékről. Érkeznek borok és borászok a Kőszegről, Cákról, Bozsokról, Gyöngyösfaluról, Vaskeresztesről, a Soproni borvidékről. Elhozzák nedűiket a Ság-hegy, Kis-Somlyó borászai a Nagy-Somlói borvidékről. Ami nem mindig adatik, a borokat együtt kóstolhatják a résztvevők a jelen levő borászokkal. Az esemény keretében külföldi kitekintésre ill. kikortyolásra is lehetőség lesz. A sétáló kóstoló látogatók poharaiba külföldi borok, francia pezsgő, champagne is kerülnek. A borok mellett lehet majd kóstolni pálinkát, sört, olíva- és delikát finomságokat is.

Néhány az eseményen is túlmutató érdekes információt is megtudhattunk.
Dénes Tibor beszámolt a Somlói borvidék egy új kezdeményezéséről. A borvidék összes borászata át fog térni az organikus szőlőművelésre és borkészítésre. Erre 4 éves időintervallumot határoztak meg a projekt résztvevői. Ezt összefogással, képzéssel, együttműködéssel és más hazai jó példák megismerésével igyekeznek megvalósítani. Az első képzések már megtörténtek. Érdeklődéssel várom a fejleményeket.

Dr. Kondora Bálint elnök ismertette a Vas Megyei Turizmus Szövetség új projektjét. Az új fejlesztés során összeállítják és kiadják Vas megye gasztro térképét. Egyelőre papír formában, hamarosan lesz on-line applikáció is. A térképet két oldalasra tervezik. Az egyik oldalon lesznek a vendéglátóhelyek, a másik oldalon a borászatok. A vendéglátóknak és borászatoknak egy minőségi ellenőrzésen kell megfelelőségüket bizonyítani, hogy felkerülhessenek a térképre. A projekt költségvetését a Szövetség biztosítja saját forrásból. Ennek a költésgek kiegészítésére igyekeznek pályázati pénzeket elnyerni. Ennek folyamatát is elindították.
Javaslatomra azon vendéglátóhelyek, melyek vasi borokat is tartanak bor kínálatukban, külön jelölést fognak kapni.

A rendezvény célja nem egyszerűen bemutatni a vasi borokat, hanem segítség nyújtása a helyi pincészetek és termelők felzárkóztatásában, a termékeik bevezetése a köztudatba és megismertetése a fogyasztók széles körével. A megcélzott célközönség a helyiek, a turisták és mindenki, aki betöltötte a 18. életévét.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá