2019. ápr 02.

BorYssza Krónika – Nemzetközi bor és csoki kóstoló

írta: László Vágó
BorYssza Krónika – Nemzetközi bor és csoki kóstoló

Osztrák Weingut Weinhäusel nedűit és a magyar Kakas Bonbon nyalánkságait összekóstoltuk

Általában kicsit szkeptikus vagyok az bor és étel párosítás témájában. Azonban a tapasztalataim szerint a bor és a csokoládé szakértő kezekben igazán nagyszerűen összehangolható. Ezt megerősítette a sopronnyéki Weingut Weinhäusel és a soproni Kakas Bonbon közös kóstolója. Kakas Bonbon bonbonjait először a Fekete Pincében kóstolhattam össze a pincészet boraival egy Borkóstoló Félmaraton program keretében 2012-ben.

Sopronnyékre (Neckenmarkt) érkezve és végigmenve a településen feltűnt, mennyi kis borászat működik ott. Utána néztem, 16 borászat van Sopronnyéken.  Ez alkalommal a célunk a Weinhäusel Pincészet volt.
Weingut Wienhäusel családi vállalkozás. Weinhäusel család már több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Jelenleg a borászatot Christian és Zsanett Wienhäusel vezeti és irányítja. Az idén több jubileumot ünnepelnek, így pl. Christian 20 éve borász, Christian és Zsanett 10 éve házasok. Christian Eisenstadtban szerezte meg a szőlész-borász szakképzettségét. Jelenleg kb. 7,5-8 ha gazdálkodnak. A pincészet felújítása, munkát könnyítő megoldásokkal, 2006-ban fejeződött be. Mindent maguk csinálnak, minimális külső segítséggel. Most térnek át gépi szüretre, melynek tapasztalatai igencsak jó eredményt mutatnak. Munkájukat a hagyományokkal nem szakítva, de az idők szavának hatására állandóan megújulva végzik. Christian saját elképzelése szerint készíti a borokat. Zsanett végzi a nélkülözhetetlen háttérmunkát, adminisztráció, kereskedelem, rendezvényszervezés, marketing és a család. Egy érdekesség. Christian önállóan végzi a szőlészeti és borászati munkákat. Azonban a Heuriger nyitása előtt összeül édesapjával és közösen kiválaszt egy fröccsnek való fehérbort és vörösbort. Ez ők indító bornak hívják, mert tapasztalatuk szerint a betérők többsége a borozást egy fröccsel kezdi. Ha ezek a fröccsborok ízlenek a látogatok általában folytatják a poharazgatást.
Minden azt a célt szolgálja, hogy minél természetesebb és magas minőségű borokat készítsenek. A Weingut Wienhäusel a következő szőlőfajtákkal foglalkozik és készíti borait. Fehér szőlők: olaszrizling, zöld veltelini, pinot gris. Kék szőlők: kékfrankos,  zweigelt, merlot, syrah, cabernet sauvignon. Ez a tétel még nem kóstolható. Ez Christian legújabb „gyermeke”. Évente kb. 40.000 l bort készítenek. Ennek egy részét palackozzák és így értékesítik. Egy elég nagy részt folyó borként és a saját Heuriger-ben értékesítik.

Ez a szimpatikus házaspár a borászat által adott munkák mellett 3 fiút (Patrik, David, Dominik) nevel. A középső focista, középcsatár az egyik helyi csapatba. Épp akkor volt a születésnapja, amikor ott voltunk. Az napi meccsen a szülinapját 5 góllal ünnepelte és „lepte meg” csapatát. Az alábbi képek egy részét a legfiatalabb családtag készítette.

A következő borokat volt szerencsém kóstolni ottlétünkor és hozzá: Zweigelt Rosé 2018, Welschriesling, Syrah Rosé 2018, Zweigelt Bergleiten 2017, Blaufränkisch Sonnensteig 2017, Merlot 2017, Syrah 2017, vanChri Wermut, Cuveé „domus vini” 2016 (Blaufränkisch, Zweigelt, Merlot),- ezekhez Szabó János párosított csokis bonbonokat - Fahnenschwinger Blaufränkisch 2016, Pinot Gris Blush (narancsbor), Pinot gris Messwein 2018.

Mind a borok, a csokis bonbonok kiválóak voltak. Persze volt, ami inkább és volt, ami kevésbé nyerte el a tetszésemet. Szeretnék két bor-csoki párosítást kiemelni, melyek számomra legnagyobb élményt nyújtották.
Blaufränkisch Sonnensteig 2017
Poharunkba mély rubin színű ital került. Ismerkedve a borral intenzív kékfrankos aromák töltötték el az orromat, fekete bogyós gyümölcsös, lágy fűszeres illatokkal, kiegészülve enyhe kakaós jelleggel. Megkóstolva a korty is igazolta, hogy igazi kékfrankos került a pohárba, fiatalságára jellemző gyümölcsösséggel. Kora ellenére egy komoly, harmonikus, a pohár falán lustán mozgó testes vörösbort kóstolhattam. Kicsit erőteljes, de (számomra) nem zavaró tanninnal és hosszú korttyal búcsúztunk egymástól. Hozzá egy 70%-s venezuelai csokoládé héjba, vörösborban pácolt áfonyából készült eszencia és csokis krém keverékéből készült krémmel, töltött bonbont kaptunk. Összhatása csodás volt. A csoki „keserűsége” és a benne levő áfonya-csoki krém jó kíséretet adott a bornak. Összekóstolva a szájban egy kesernyés csoki, bor fűszeres és egy kis sós-mineralitás hatás csodás íz élménye alatt vártam a következő párt. Reménykedve az új izgalmas élményben.

Merlot 2017
Mint kiderült ez a tétel a borász kedvenc bora. Igazán jó ízlése van és ismeri a saját borait.
Közepes gránátalma színű nedűt töltöttek a pohárban Megpörgetve, olajosan „kapaszkodik” a pohár falához. Megszagolva intenzív gyümölcsös illatok veszik birtokban az orrom érzékelőit, kiegészülve csokis, enyhe dohány aromákkal. Ahogy nyílt a bor ez utóbbiak halványultak. Kortyolva komplexitás az első benyomásom. Íz jegyeiben a gyümölcsös jegyek harmonikusan keverednek a fűszerességgel. Bonbon nélkül is hosszú csokis, tanninos korttyal mond búcsút.
János ehhez a borhoz egy Java szigeti csokoládé „cuveé” alapú és gyümölcsös, fűszeres – rozmaring, málna – krémmel töltött bonbont javasolt kóstolásra. Összhatásában egy új dimenziót adott a bonbon a bornak és bor a bonbonnak. Ez volt a párosítás csúcs. Ettől a bor-csoki párosítástól sokkal fantasztikusabb, izgalmasabb élményt kaptam, mint külön a bortól és a bonbontól. Pedig mind a bor, mind a csoki önmagában is csodás volt, de együtt….

Weingut Weinhäusel, ahogy korábban is írtam egyben Heuriger is. A borok és bonbonok mellé nagyon finom és érdekesen tálalt falatokat is kaptunk. A bor-csoki kóstoló másnapján újra ellátogattam a borászatban és alig fértem be. Tele volt emberekkel, akik kulturáltan boroztak és ínyenc falatokat fogyasztottak hozzá.
Egy érdekesség. Christian önállóan végzi a szőlészeti és borászati munkákat. Azonban a Heuriger nyitása előtt összeül édesapjával és közösen kiválaszt egy fröccsnek való fehér- és vörösbort. Ezt ők indító bornak hívják, mert tapasztalatuk szerint a betérők többsége a borozást egy fröccsel kezdi. Ha ezek a fröccsborok ízlenek, a látogatók általában folytatják a poharazgatást.
Mivel időnk nagyon szűkre volt szabva látogatásunkkor, úgy döntöttem visszatérünk. És ez nem fenyegetés, hanem tény.

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá