2019. jún 04.

Orosz ízek már a tarcali KERN konyhában vannak a tarcali KERN bor kíséretében

írta: László Vágó
Orosz ízek már a tarcali KERN konyhában vannak a tarcali KERN bor kíséretében

Tarcali Bűbájos Élmények borban, falatokban és kultúrában 04

Elnézést,de egy kis személyes színessel kezdem. Bevallom nagy kedvelője vagyok az orosz, grúz és örmény konyhának. Ezért, amikor megláttam a Tarcal Bűbájos Hétvége 2019 programjában a Kern Pincészet - Orosz ízvilág és Tarcali borok találkozója eseményét, ez saját program tervünk biztos pontja lett. Ezért a Gyengébb? Nem! - Nőnapi borkóstolón 2019. március 8-i már lefoglaltam a helyünket Jelenánál Szavercsenkonál.

A Bűbájos Hétvége hagyományos záró rendezvénye a Tarcal Dűlőtúra vezetéssel, boros piknikkel. Erre én is beneveztem. Amikor elindultunk egy kicsit szemerkélt az eső, amire felérkeztünk a dűlők legmagasabb pontjára már zuhogott. A túrázók között ez alkalommal is nagy számban képviseltették magukat a lengyel borbarátok. Mindenki kitartott és megérkezett ázott madárként, sárosan a Terézia Kápolnához. Félúton a Kikelet Pince borait kóstoltuk, hozzá frissen sült pogácsával. A Terézia Kápolnában Gróf Degenfeld Birtok borai vártak minket.

Ruhacsere után, még mindig esőben, siettünk a Kern Pincészethez az Orosz ízvilág és Tarcali borok találkozójára. Enyhén vizesen megérkezve kiderült, hogy jó volt előre foglalni. Az időjárás ellenére a helyek tele voltak. Igaz, az orosz konyha ízeivel ismerkedők nagy része helyi lakos volt. Így jó étvágyat kívánhattunk a szállásadó házigazdánknak, Bársony Jánosnak (Bor-Bazilika Panzió) is. A Kern Pincészetet  együtt férjével Kern Pállal irányítja Jelena Szavercsenko, aki egyben a pincészet borásza is. Jelenáról azt feltétlenül kell tudni, hogy nagy pezsgő kedvelő. A borászat tevékenységét 2012-ben kezdte. Jelena borász diplomáját Magyarországon szerezte 2015-ben. Szőlőterületeik vannak Balatonszőlősön a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, Tarcalon a Tokaji borvidéken és Egerben az Egri borvidéken. Pezsgőkészítésbe a barátok „unszolására” vágtak bele. Jól tették.
Boraikat hagyományos tokaji technológiával, fajélesztő nélkül, spontán erjesztéssel készítik. Magyar, használt tölgyfa ászokhordókat használnak a boraikhoz.

Leopold Sárga Muskotály Brut pezsgő és vörös caviar volt az üdvözlő fogás.
A pezsgő fiúkról kapta a nevét. Szép egyenletes buborékaival, lágy ízével és üdítő savaival jól indította az ebédet.

Tarcal 2016
Ez igazán kellemesen iható, szerintem szinte minden ételhez párosítható kiváló gasztro bor.
Ez a tétel furmint, hárslevelű cuvée, mely a város első bora. A Tarcal 2016 bort kilenc tarcali borász – Majoros birtok, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok, Myrtus Pince, Basilicus Szőlőbirtok, Tokaji Kutatóintézet, KERN Bor & Pezsgőház, Kikelet Pince, Palásthy-Emmert Pince, Tokajicum Borház - boraiból házasították. Azóta évente elkészült a Tarcal bor. Idén a Bűbájos Hétvégén debütált a Tarcal 2018.
Ehhez a tételhez Belorusz salátát kaptunk, melyet családi recept alapján készített Jelena és lánya Kátya. Összetevői hús, tojás, majonéz, aszalt szilva, dió.

Furmint 2016
Pohárba töltve egy nagyon szép, aranysárga nedű tekint vissza ránk. Pohárba szagolva kellemes gyümölcs – körte, birs -, mineralis és mandula illatok töltik be az orrot. Megkóstolva az ízek visszaköszönnek a kortyban is. Alkohola nem túl magas, teste közepes. Lecsengése nem túl hosszú furmintosan kesernyés.
Ez a bor az egyedi, Jelena módú, felfogásban készült Borscsot (борщ) kísérte.

Hárslevelű 2016
Illatában kevésbé hárs, inkább közepes intenzitású fehér gyümölcsök jellemzik. Megkóstolva már igazi hárslevelű aromák töltik meg a szájat és izgatják az ízlelőbimbókat. A nem túl magas alkoholt és a közepes testet összhangban tartja a szép sav. Ízében már érződik a hordós érlelés, de egyáltalán nem zavaró. Az ízaromákat jól kiegészítik a sós, minerális jegyek.
Ehhez a tételhez a főfogás, a kedvencem lett párosítva a Pelmenyi (пельмени). Repetáztam is.

Sárga Muskotály 2016 késői szüret
Ez a bor egy dűlő szelektált édes tétel a Mandulás dűlőből.
Beleszagolva a pohárba egy nagyon kerek, komplex aromabomba keríti hatalmába az orrot. Megkóstolva ezt fantasztikus bort, az illat aromák kiegészülnek mazsolás, marcipános, csokis és minerális ízekkel. Ebben a nedűben minden harmonikus és minden a helyén van.
Ez a tételt egy túrós süteménnyel párosították. Igazán nagyon jók voltak együtt.

Ez volt a Bűbájos Hétvégénk utolsó fő étkezése, mely méltó volt az egész hétvége nagyszerű élményeihez. Ezt csak fokozta Jelena kedves személye, férje Pali, leánya Kátya és férje barátságos vendégszeretete és a helyiek közössége.

Következő keddi borélmény beszámolóm a
Somló Kincse nem egyszerűen somlói kincs, hanem az egyediség a hegyen

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá