2019. okt 15.

Sziegl Balázs hajósi borász kedvence a kövidinka és nem fél használni

írta: László Vágó
Sziegl Balázs hajósi borász kedvence a kövidinka és nem fél használni

Hajós-Bajai borvidék a megújulás útjára lépett a borászatok összefogásával

Balázs bevallása szerint bolyongó lélek, össze-visszaszárnyaló gondolatokkal. Miután megtalálta útját a szőlészetben és borászatban az iskolák – Soós István Borászati Szakiskola és az Ő idejében még Villányi úton székelő Kertészeti Egyetem – segítették kordában, ill. irányban tartani gondolatait. Azonban a kísérletező és az új iránti nyitottságát megtartotta. Szívesen vág bele az újdonságok megismerésébe, kipróbálásába. Igazi innovatív személyiség, de magát intuitív szőlész-borásznak tartja.

Sziegl Pince egy kis családi pincészet a Hajós-Bajai Borvidéken. A Sziegl családnak már korábbról is volt kötödése a Hajósi Pincefaluhoz. Azonban bort nagypapája készített, de csak saját és a barátai számára. Vagyis a Hajósi Pincefaluhoz való kötödés ellenére, Balázs nem egy borász dinasztia legfiatalabb tagja. Ő az első végzett borász a családban és persze felesége Petra.
Balázs első hordó borát még a középiskola alatt készítette. Az első forgalmi tételét pedig 2012-ben. A főiskolán ismerkedett meg Petrával 2013-ban. Balázs az iskola utolsó éveiben már kevés időt töltött az iskolapadban, inkább a szőlővel és a borkészítéssel foglalkozott.
A családi birtok 8,5 hektár saját szőlőterületen gazdálkodik a Hajóson, Érsekhalmán és Császártöltésen. Így szőlőik 3 településen, 6 dűlőben helyezkednek el. Alkalmazotti lét után 2015. január 1-n vágtak bele saját pincészet kialakításába, mely döntést egy ismerős kedvező ajánlata segítette. Ez a nyugdíjba vonuló szőlősgazda felajánlotta 5 hektáros gazdáságát. Ekkor született meg a Sziegl Pince. Minden munkát ketten csinálnak, minimális külső kézzel.
Gazdaságuk a következő koncepcióra épül
- kistermelői borok
- helyi fajták
- bio- ill. organikus gazdálkodás
Több szőlőfajtával dolgoznak, melyekből maguk készítik el a borokat. Ezek az olaszrizling, kövidinka, rajnai rizling, tramini, kadarka, kékfrankos. A borkészítéskor preferálják a hordós érlelést, de használnak acéltartályokat és agyagedényeket, amforákat is kísérleti jelleggel. Területeik közül kiemelkedik a Herreberg dűlő, melyről többféle tételt is volt szerencsénk kóstolni. Szőlői területeiken az öreg tőkék a jellemzőek. Nem ritkák a 80 éves tőkék sem.

Boraik kb. 30%-t a pincénél értékesítik, de ott vannak több budapesti csúcsgasztronómiához tartozó éttermekben és a minőségi borbárokban is. Az általuk elkészített borok kb. 20%-a exportra kerül, mint USA, Dánia, Csehország, Bangkok. A külföldi piacokról vannak további megkereséseik is.

Balázs elmondta, hogy különös figyelmet szentel a kövidinka szőlőfajtának. Annak ellenére, hogy nem túl könnyű bánni vele, az értékei és potenciálja miatt kiemelten kezeli. Kövidinka témában együttműködik Maurer Oszkár délvidéki borásszal, aki már évek óta foglalkozik evvel a szőlőfajtával.

Sziegl Balázs igazán impozáns és izgalmas borsorral mutatkozott be. Mindegyik tétel hibátlan, kellemes, jó ivású. Jól mutatja a terroir-t és érdekes megfigyelni a különböző dűlők értékeit, jellemzőit.
Birtok olaszrizling 2018
Illatolva friss, virágos, illatos gyümölcsös, üde aromák töltik meg az orrot. Érezhető fehér húsú barack, citrusok és hárs illatok. Ízében is jönnek az illatban megjelenő aromák, de már nem annyira harsányan. A hangsúly a frissességre tevődött.
Értékelésem: 6+
Rajnai rizling 2018
Ez egy hordóban érlelt tétel. Rajnai rizling fajtához képest érdekes illataromák bűvölnek el. A pohár megtelt virágos, fehér gyümölcsös – körte, citrus –, hárs illatokkal, melyek kiegészülnek enyhe, nem zavaró édességgel is. Megkóstolva fiatal, friss, kiegyensúlyozott íz jegyekkel rendelkezik. A közepes test, a szép sav szerkezet, a nem túl magas alkohol és a közepesnél kicsit hosszabb búcsúkorty jellemzi. Megfelelő idejű szellőztetés után az első íz aromák mellett, jönnek a rajnai-s jegyek is, melyek leginkább a moseli stílusra hasonlítanak. Összességében ez nem egy tipikus rajnai rizling, de egy nagyon izgalmas tétel, mely nagy potenciállal rendelkezik.
Értékelésem: 7+
Kövidinka Herreberg 2018
Balázs szerint a kövidinka egy jó terroir bor. Hibátlan tétel, mely hordóban erjedt és érlelődött. A hordó kicsit elnyomja kövidinka jegyeket és inkább a hordó dominál.
Értékelésem: 5+
Olaszrizling Herreberg 2017
Ennél a tételnél már jobban kijön a terroir jelleg. Mind illatában, mind ízében friss fehérhúsú gyümölcsös és enyhe citrusos aromák jellemzik. Illat aromái kiegészülnek egy kis édességgel is. Ízében már inkább olaszrizling, a rá jellemző karakter jegyekkel, közepes testtel és hosszú lecsengéssel.
Értékelésem: 6+
Bábel 2018
Ez a tétel kadarka (30%) és kékfrankos (70%) házasítása. Mind színében, mint értékeiben inkább hajaz sillerre, mint a hagyományos vörösborra. A bor elkészítésénél tornyos erjesztés alkalmaztak, azaz a különböző időben beérkezett szőlők egymásra lettek halmozva. Viszonylag hosszú ideig volt finom seprűn. A pohárba szagolva intenzív gyümölcs illatok és fűszeres aromák kerülnek az orrba. Ízében is jellemző rá a friss gyümölcsösség, melyhez szép sav, közepes test és enyhe fűszeresség társul, mely csak fel-felbukkan. Ez egy könnyű, jól iható, frissítő bor, időjárás függetlenül.
Értékelésem: 7+
Kadarka Herreberg 2018
A Herreberg dűlőből tavalyi friss bor a kadarka legszebb jellemzőit mutató tétel. Balázs szerint ez egy hedonista bor.
Értékelésem: 7
Kékfrankos Herreberg 2017
Illatában a piros gyümölcsös és fűszeres aromák jellemzik. Megkóstolva, a tapasztalt ízek nincsenek teljes összhangban az illatban felfedezettekkel. Halványodnak a gyümölcsös ízek és dominanciába kerülnek a fűszeres aromák.
Értékelésem: 6
Kékfrankos Diófás 2017
Hibátlan kékfrankos egy nehéz területről. A TSZ dűlő egy fagyveszélyes medencében helyezkedik el. Ami a borra jellemző, a vibráló savak.
Értékelésem: 5+
Kékfrankos Hársfás-út 2017
A pohárban egy már illatában is testesebb aromák bűvölik el az orrot. A karakteres fűszeresség és a fekete gyümölcsök jellemzik. Ízében komplex, harmonikus gyümölcsös alapon kellemes fűszeresség jellemzik. A bor hosszú, lágy tanninos korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 7
Diófás 2016
Ez egy dűlőszelektált zweigelt. Mivel a területet eladták ez egy utolsó tétel. A bor egy nagyon jól sikerült zweigelt, mely a fajta legszebb karakterjegyeit hordozza.
Értékelésem: 6++
Kövidinka Botrytis 2017
Érdekes és izgalmas, késői szüretelésű tétel. Mondhatjuk egy különlegesség, melyben 23-24 gr a maradék cukor és a közepes alkohol jellemzi.

Sziegl Pince borainak címkéiben a kulcsot a fa geometriai ábrázolása adja. Kivéve a Bábel bor, mert itt egy másféléves kisfiú által rajzolt üdvözlő kártya jelenik meg, melyet Balázsék saját kisfiúk születése alkalmából kaptak.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá