2020. sze 08.

35 ESZTENDŐ

írta: László Vágó
35 ESZTENDŐ

HEIMANN•SÁRIK PÉTER TRIÓ•IVÁN-VÖLGY CSÚCSA

A 35 ESZTENDŐ számunkra egy személyes családi esemény. 35 éve kötöttünk házasságot feleségemmel, Arankával. Családon kívül inkább Piroskának ismerik. 35 küzdelmes év, melybe belefért az egzisztencia megteremtése, a családi lakhely felépítése, a gyerekek felnevelése és útra indítása (2 már önálló életet élő leány), és maga az élet. Most is együtt vagyunk! Köszönöm a szerencsének és fantasztikus páromnak ezt csodás 35 évet.
E a különleges évforduló megünneplésére izgalmas helyet és különleges körülményeket választottunk. Kihasználtuk, hogy a 35. házassági évfordulónk napja majdnem egybeesett a Heimann (Családi Birtok) Raklapszínpadon megrendezett Sárik Péter Trió x BARTÓK koncertjével.

Az ünnepi hétvégét szarvasbőgés hallgatással kezdtük Gemencen. Aztán autentikus vezetővel terepjárós túrán megnéztük a Szekszárd környéki dűlőket és eljutottunk egészen Szálkáig. A hétvége csúcspontja a Heimann Családi Birtokon következett egy kis titkos meglepetéssel, melynek sikeres megvalósításában Zsiros Kata, a borászat irodavezetője, aktív segítséget nyújtott. ÖRÖK HÁLA NEKI! A meglepetés megörökítésében ifj. Heimann Zoltán vállalt felejthetetlen szerepet. NEKI IS KÖSZÖNET!

E személyes intermezzo után már csak a kulináris, a boros és a művészeti élvezetek következtek. Ezeket is együtt élveztük. Persze kiegészülve, a kedves asztaltársasággal és a többi eseményen résztvevő Heimann borok és Sárik Péter Trió kedvelőivel. A koncert előtt volt még egy különleges művészeti élmény, egy zenés képkiállítás megnyitó, Ki a Szabadba! címmel, mely válogatás a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményből.

Aztán jöttek a vacsora falatok és a borok.
A menü: házi grillkolbászok, kemencében sült paprikás krumpli és kovászolt savanyúság, mellé egy pohár H&F Szekszárd Kékfrankos 2018. Végül a desszert, házi szilvás sütemény.
Sajnos az élmények áradata miatt elfelejtettem lefotózni az ételeket és néha a borokat is. A kóstolt borsor, kiegészülve a saját választásommal, igazán lenyűgöző volt.
MammaRóza 2019
Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot és Kadarka házasítás. Nem vagyok nagy rosé rajongó, de ez egy igazán jól sikerült, nyári, könnyed ital.
Sauvignon Blanc 2019

Pet Nat 2019
Én inkább a kész tételre lennék kiváncsi
Viognier 2019
Amióta az egyik Iván-völgyi Kadarkatúrán megkóstoltam, nagy rajongója lettem. A 2019-s évjárat is pompásan sikerült.
Kadarka 2019
Egy jó potenciállal rendelkező friss tétel. Jellemző rá a üde, zamatos gyümölcsösséghez harmonikusan párosuló kellemes fűszeresség.
Franciscus 2016

Cabernet Franc, Sagrantino és Kékfrankos házasítás. Nem ismerem a Sagrantino szőlőfajtát, de ez a cuvée nagyon harmonikus, komplex ízvilágot mutató tétel. Úgy tűnik számomra, mindegyik összetevő hozza formáját és ebből egy szép bor lett.
H&F Kékfrankos 2018
Az új brand nagyon ígéretes. Ha az első tételek ilyen minőségűek, biztosan nagy jövő előtt állnak a HEIMANN & FIAI, azaz a H&F borok.
Experiment No. 1 2018.
Ez egy 100% Kékfrankos. Ha ez „csak” egy kísérlet, akkor nem szabad abbahagyni! Nekem a borsorból ez ízlett a legjobban. Várom a hasonló kísérleti módszerrel készített tételeket. Óriási potenciál.
Barbár 2017
Merlot és Cabernet Franc házasítás. Csak a legjobb évjáratokban készül. Nem egy könnyű bor, de jól esett egy pohárral a koncert közben. Heimann Zoltán borász elmondta, hogy a „Barbár elnevezését Bartók Béla Allegro Barbaro című zongora darabja ihlette. Ezzel a névválasztással párhuzamot vonunk borunk stílusa és Bartók zenéjének egyedisége, felismerhetősége között. Büszkék vagyunk erre a borra és bízunk benne, hogy méltó a párhuzam: a Barbárban is benne van a bartóki őserő.

Mikor jól laktunk, a hangulatot megalapoztuk a csodás nedűkkel meghallgattuk Sárik Péter Trió fantasztikus koncertjét. Bevallom Sárik Péter és társai, Fonay Tibor, Gálfi Attila nagy kedvenceim. Többször hallottam már őket, de nem tudok betelni velük. És remélem még sokáig nem is kell.

Nagyszerű hétvége volt csodás élményekkel. Azt hiszem megfelelően sikerült, egy ilyen évfordulóhoz.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá