2014. jan 26.

KultúraLaBor a Pinceszínházban

írta: László Vágó
KultúraLaBor a Pinceszínházban

Varsói Melódia és Jó Arcok Jó Borok borkóstoló

Szombaton megnéztük a Pinceszínházban Leonyid Zorin: Varsói melódia című darabját. Teltház volt és nem véletlenül. Gryllus Dorka és Simon Kornél nagyszerű alakítást nyújtottak. Kőváry Katalin rendezésében érdekesen és nagyon hatásosan építette be az előadásba Varga Judit zeneszerző-zongoraművész élő zenéjét. 

CAM00032.jpg

Így amikor a szereplők a Zeneakadémián a Chopin koncertet hallgattak, akkor mi is élőben hallgathattuk Chopin zenéjét. Az élőzene beépült az előadásba és kiválóan kiegészítette azt. 

A történet Szovjetunióban, Moszkvában játszódik a II. világháború befejezése után 2 évvel. A lány Lengyelországból érkezett és a Zeneakadémián énekesnek tanult. A fiú frontszolgálat után borászatot tanult.

Az előadás személyes élményeket is felkavart bennem, mert az egyetemet én is a Szovjetunióban, Kijevben végeztem. Mind egyes események, mind a körülmények tapasztalataim szerint nem sokat változott Leonyin Zorin kora óta?!

Így az előadás, a kultúra két szálon is kapcsolódik a borhoz. Az egyik, hogy Vitek a borászatot tanult az egyetem és később kiemelkedő borász professzor lett belőle. A másik szál a Jó Arcok Jó Borok boros honlap által tartott borkóstoló.
Az előadáson teltház volt, ami kb. 100 főt jelentett. A borkóstolón kb. 30 fő vett részt. Az is kiderült, hogy a borkóstolón résztvettek többsége a joarcokjoborok.hu hírleveléből értesültek az eseményről.  

A bemutatott bor sor a következő:
CAM00043.jpg- Radics Barnabás Családi Pincészet, Tokaj – Irsai Olivér 2012 (jobbról az első palack)

- Borpalota, Mátraalja – Mátrai Hárslevelű Fríz 2008 (jobbról a második palack)

- Lisicza Borház, Pécsi Borvidék Helesfa – Cabernet Franc 2011 (balról az első palack)

- Bodri Pincészet és Szölőbirtok, Szekszárd – Kékfrankos válogatás (Faluhely) 2011 (balról a második palack)

Nekem Radics Pincészet Irsai Olivér bor ízlett a legjobban, sikerült is szereznem belőle egy palackkal. Mindegyik bor nagyon jó volt és ízlett. Az én tetszési sorrendem a következő:
1. Radics Pincészet – Irsai Olivér 2012, 2. Lisicza Borház – Cabernet Franc 2011, 3. Bodri Pincészet – Kékfrankos válogatás 2011, 3. Borpalota – Mátrai Hárslevelű Fríz 2008

CAM00039.jpg

A borok bemutatását Solymos Gergely a Jó Arcok Jó Borok honlaptól tartotta. Sok érdekes dolgot megtudtunk a borokról, a termőhelyekről és a borászokról is.

Összességében nagyon jól sikerült est volt.  Márciusban lesz a következő. Érdemes elmenni.

Aki a Jó Bort szereti Rossz Arc nem lehet!!!



Szólj hozzá