2018. júl 10.

Kis kitérőm a barackpálinka felé

írta: László Vágó
Kis kitérőm a barackpálinka felé

Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál 2018

A III. Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál keretében a Kunsági Női Borrend szervezésében megtartott Szakmai Nap izgalmas programjai miatt ellátogattam Kecskemétre. Az előadások tényleg érdekesek voltak, igaz propaganda jegyekkel. Persze ez nem véletlen, ha végignézzük a meghívott köszöntőt mondó előadók névsorát és beosztását (a teljesség igénye nélkül) – Jakab István Országgyűlés alelnöke, MAGOSZ elnök, Győrffy Balázs NAK elnök és országgyűlési képviselő, Gáspár Ferenc NAK Bács-Kiskun megyei elnök, Dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő. Hirtelen azt hittem egy politikai rendezvényre jöttem. Szerencsére nem így történt, mert jöttek a szakmai előadások és megnyugodtam.
Szeretném megköszönni ezt a kellemes megnyugvást és az érdekes előadásokat a Kunsági Női Borrendnek. Hiszen igazán érdekes, néha nagyon izgalmas Szakmai Napot szerveztek.

Több szakmai előadást hallgathattunk meg autentikus előadóktól. A teljesség igénye nélkül egy rövid áttekintés.

Hajagos Csaba MTA BTK Vidéktörténeti kutatócsoport kutatója előadásából megismerhettük a kecskeméti barackpálinka 400 éves történetét - miként lett világhírű, hogyan őrizték és őrzik meg minőségi színvonalat. Nagyon szép pályafutás és reméljük még hosszú-hosszú ideig fenn is marad.

Első kézből, átfogó képet kaptunk az Országos jégkár –mérséklő rendszerről,  Jakab Istvántól a rendszer üzemeltetési csoportvezetőjétől. A júniusi 8-i jégkár eseményekre is magyarázatot kaphattunk. Jakab úr néhány fontos tényre is felhívta a figyelmünket.

  • a jégkár-mérséklő rendszer az ország teljes területét lefedi, azaz az ezüstjodidot a légkörbe juttató talajgenerátorok kerültek telepítésre
  • a rendszer közvetlen együttműködésben működik az Országos Meteorológiai Szolgálattal
    a rendszert nem ott kell használni, ahol már jégeső esik, hanem ott ahol feltételezhetően keletkezik
  • a rendszer nem megakadályozza jégesőt, hanem igyekszik megakadályozni a nagyobb jégszemek kialakulását így csökkentve a keletkező károkat
  • a rendszernek vannak korlátai
    • széle hatás – az ország azon határainál, ahol szomszédoknál nincs telepítve ilyen rendszer – csökkenti a hatékonyságot ld. az előző pontot
    • szupercellák - a légkör egyik legfélelmetesebb fizikai jelensége, azaz olyan forgó feláramlást tartalmazó speciális zivatarok, amelyeket szignifikáns jég (átmérő >= 5 cm), nem ritkán 120 km/h felettiszélvihar és olykor tornádó is kísérhet

Dr. Sidlovits Diána a NAK kertészeti csoportvezetőtől széleskörű információkat kaptunk  a hazai, ó- és újvilági borpiaci aktualitásokról és kilátásokról. Hallhattunk a szőlőterületek alakulásáról, a szőlőtermelésről, bortermelésről, borfogyasztásról, borkereskedelemről.

Simon Attila az MKB Agrárium főosztályvezetője, aki egyben pálinkamester is, bemutatta milyen gyümölcsök a legmegfelelőbbek a pálinkakészítéshez. A különleges előadásban keveset tudtunk meg a banki finanszírozásról, de nem hiányzott. Sőt…

Palásti Renáta festőművész interaktív kiállítást és tárlatvezetést tartott számunkra Szőlő és bor a művészetben címmel. A képek leírására és értékelésére nem vállalkozom. A művésznő szenvedélyét sem tudnám hitelesen leírni amikor a műveiről, a szőlőről és a természetről beszélt. Ezért javaslom, hogy mindenki látogassa Palásti Renáta kiállításait, előadásait közvetlenül átélve az élményt.

A programot egy új teremben folytattuk, ahol is már a nőké volt a főszerep. Ezt Stanev Bertalan a BOR női szemmel könyv szerzője moderálta. Erre a beszélgetésre a Kunsági Női Borrend a következő hölgyeket hívta meg, akik beszéltek magukról, a munkájukról, a családról, a borról.

  • Hajdú Edit a mezőgazdasági tudományok doktora
  • Gálné Dignisz Éva – tulajdonos, borász Gál Pincészet és Szőlőbirtok
  • Kovácsné Drabant Katalin – tulajdonos, borász Dimenzió Borászat
  • Gubik Imréné Erzsébet – borász Koch Borászat
  • Fehér Anna – bortechnológus, sommelier, DBBE mb. titkár

Szerencsére a beszélgetés már nem szárazon folyt, hanem három kiváló rosét kóstolhattunk.

Pinot Noir Rosé 2017 - Gál Pincészet és Szőlő
Ezt nem gondoltam volna a pinot noir-ról. Illatában egy igazi aroma bomba, ami szerintem egy pinot noir esetében igazán izgalmassá teszi a bort. Rosé királynőhöz méltóan eluralkodik a fogyasztón mind illatban mind ízben.  A közepes alkohol nagyon szépen harmonizál a szép sav gerinccel. Szájba véve egy közepesnél vastagabb testet élvezhetünk. Ez nagyszerű nedű hosszú, gyümölcsös korttyal búcsúzik a kóstolótól.

Bűbáj 2017 kékfrankos rosé - Dimenzió Borászat
Már az első pillanatban intenzív, kellemes gyümölcsillatával csábít a kóstolásra. A poharunkban levő italt szemlélve egy nagyon izgalmas pink színű bort látunk, mely hívogat a kortyolásra. Szép savval és kellemes tanninos lecsengéssel int viszontlátást ez a tétel.

FRISCH Rosé Cuvée 2017 – Koch Borászat
cabernet sauvignon, kékfrankos, pinot noir házasítás
Jól iható, friss, üde gyümölcsös – szamóca, piros ribizli – bor. Szép savgerince harmonizál a közepes alkohollal. Ez a kicsit vékony testű tétel közepesen hosszú korttyal mond búcsút a borkedvelőnek.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá