2019. jún 18.

Somló 5+, azaz –5 év

írta: László Vágó
Somló 5+, azaz –5 év

Somlói borvidék muzeális borait kóstoltunk autentikus szervezésben

Úgy tűnik, jó úton haladok a somlai megértésében, vagy mégis összezavarodtam? A címben levő „matematika” nem az én „bűnöm” és előre bocsátom, nem kell megoldani! Lehet, ha valaki eleget iszik, sikerülne!
Inkább segítek. Somló 5+, azaz somlói pincék 5+ hektár szőlőterülettel. A –5 év <2014 szerint a legfiatalabb kóstolt bor 2019 –5, vagyis a kóstolást a 2014-s évjáratnál kezdtük és haladtunk visszafelé az évjáratokban. Kivéve a üdvözlő bort, ami „csak” 2015-s évjáratú volt. A „kor összetételt” javította a részt vevő fiatal borbarát csapat kora.

Ezen az estén én újabb szintre léptem a somlai megértésében Cartwright Éva segítségével. Éva egy somlói muzeális borkóstolóval lepett meg minket. Elmondása szerint voltak időszakok és szakértők, akik azt vallották a somlói borok nem tarthatók el hosszabb ideig és nincsenek is öreg somlói borok. Azonban az idő és a somlói borászok bizonyították az ellenkezőjét. Mi meg megbizonyosodtunk erről a bemutatott kiváló nedűkkel. Ahogy az első Retek utcai kóstolóról (Somlói mini pincéi talán kicsik, de nagyot alkotnak és nekem is segítettek) írt élménybeszámolómban is írtam, én még csak most ismerkedem, ill. újra ismerkedem Somlóval, borászaival és boraival.

A borokhoz most is kaptunk különböző party tortilla kísérő falatokat és érdekes történeteket a Somlóról, somlói emberekről, borokról. Pl. néhány.
Takács Lajos (Hollóvár Pincészet) Tokaj-hegyalja hazatért és ott folytatja tevékenységét. Találkoztam vele Tarcalon a Bűbájos Hétvégén. Együtt sétáltunk Tarcal utcáin Erhardt Gábor Pro Architectura díjas építész által vezetett Épített örökségünk: mesélő utcák és házak sétán. A borsor része volt Takács Lajos egyik utolsó somlói bora is.

Fekete Béla, aki mindenki Béla bácsija, hiszen ma már elmúlt 90 éves. Ő egy autodidakta borász és a borkészítést 60 évesen kezdte. Ő volt az első somlói borász, akinek a bora bekerült a Gundel Étterembe. A pincét 2014-ben adta el, de az új tulajdonosok folytatják Béla bácsi hagyományait és még mindig kikérik véleményét. Az estén Fekete Pincétől még Fekete Béla által készített csodákat ittunk.
Végül egy feljegyzendő dátum 2019. december 1. Vulkanikus borok világtalálkozója Éva szervezésében.

Évának és a somlói borászoknak ez alkalommal is sikerült elkápráztatni minket a fantasztikus borsorral. A 10 éves somlói időutazást 2015-ben kezdtük és 2005-ig jutottunk vissza. A mérföldkövek között volt hárslevelű, olaszrizling, chardonnay. Mérföldköveknél a borok megálmodói és elkészítői Tornai Pincészet, Barcza Bálint, Takács Lajos (Hollóvár Pincészet), Fekete Béla bácsi (Fekete Pince), Györgykovács Imre, Balogh Zoltán (Somlói Apátsági Pince/SAP), akiknek a következő nedűit élveztük az este. Mindegyik tétel nagy élmény volt. Nagyon nehéz lenne kiemelni közülük bármelyiket is. Az összes tételben más és más kápráztatott el.

Tornai Pincészet Top Selection Hárslevelű 2015
Dűlőszelektált tétel a Grófi dűlőből. Annak ellenére, hogy a legfiatalabb a sorban, ez egy igazán elegáns, komplex, kitűnő hárslevelű jegyekkel bíró bor. Száraz kóstolása is igazi hárs.
Barcza Bálint Furmint 2014
Intenzív gyümölcs és virágos illatok töltik meg az orrot egy kis kellemes mézességgel, amikor beleszagoltam a pohárba. Megkóstolva inkább a már a somlói sósság, mineralitás jellemzi, de az a kellemes, egyáltalán nem zavaró (sőt…) édesség az ízben is megjelenik.
Takács Lajos Hárslevelű 2013
Illatában kevésbe határozott hárs aromák jellemzik. Megkóstolva, már sokkal karakteresebb és nagyon jól jönnek a hárs jegyek, melyek harmónizálnak az ásványossággal és az enyhe sóssággal.
Fekete Pince Olaszrizling 2012
Szép olaszrizling somlói jegyekkel az Aranyhegy dűlőből
Tornai Pincészet Top Selection Ilona Olaszrizling 2011
Már szép óaranyba hajló színe is csábító. Kóstolva egy vastag testű, érett gyümölcsös, kerek ízekkel kerít hatalmába. Azt gondolom ezt senki nem bánja.
Fekete Pince Hárslevelű 2009
Aranyhegy dűlő. Illatolva még mindig intenzív hárs, ásványos aromák töltik be az orrot. Kortyolva szinte harapható test, kellemes ásványosság kis gyümölcsös felhangokkal jellemzik a hosszan búcsúzó nedűt.
Györgykovács Imre Hárslevelű 2008
A pohárban egy illatában közepes intenzitású, harmonikus hársas, sós és ásványos aromák jellemzik. A szájba kerülve már kevesebb hárs, inkább Somló.
Fekete Pince Hárslevelű 2008
Szintén az Aranyhegy dűlőből. A szép arany színe is mutatja a származását. Méltó párja a 2009-s évjáratnak. És még ebben is van potenciál.
Takács Lajos Hárslevelű 2008
Nagyon szép somlói hárslevelű került a poharunkban óriási élvezeti értékekkel. Emellett még mindig nincs a fejlődése csúcsát. Nahát!
Fekete Pince Chardonnay 2005
Itt Fekete Béla bácsi kicsit összezavart. A címkén Chardonnay áll, de illatolva és kóstolva nem találtam a chardonnay-t. Azonban egy nagyon kellemes, lágy és harmonikus aromákkal rendelkező bort találtam, melynek szerkezet elemei igazán összhangban vannak. Azért túl sokáig már nem kell tartani ezt bort.
Balogh Zoltán Hárslevelű 2008 félédes
Kicsit nehezen nyíló, de utána szép értékeket mutató bor, mely egyben hárs és somlói.

Jó magaviseletünkért még kaptunk egy „jutalomfalatot” is, Lenkey Géza Úrágya-Köves Dűlő 2007 furmint, hárslevelű házasítás Mádról, Tokaj-hegyaljáról. Úgy tűnik az egy kóstoló társunk Tóth István szerint is megfelelően viselkedtünk és kóstoltunk, mert ő is meglepett minket egy Tokaji Furmint, Hárslevelű saját készítésű Cuvée-vel.
Ez alkalommal is nagyon jó volt a hangulat. Jól éreztem magam. Köszönöm Éva!!!

A borsorban nem szerepelt Andrási László bora(i), Somló Kincse, de szeretném minden somlai kedvelőnek a figyelmében ajánlani. A részletek megtalálhatók a Somló Kincse nem csak somlói kincs, hanem az egyediség a hegyen cikkben.

Következő boros élménybeszámolóm:
Tarcal Brand élharcosa a Basilicus Borkultúra Központ és felkent lovagja avagy
Kanczler András a tarcali lokálpatrióta Tokajból

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá