Bor és vállalkozás

Aki a bort szereti rossz vállalkozó nem lehet!

2020. aug 03.

BorYssza Vakáció 2020 nyár

írta: László Vágó
BorYssza Vakáció 2020 nyár

borysszavakacio03.jpg

  Mindenkinek nagyon jó nyaralást, pihenést, feltöltődést kívánok .

Feltöltődve, én is hamarosan jelentkezem.

Amennyiben valakinek nagyszerű, felejthetetlen (bor)élménye van ill. volt a nyáron és le is írja, szívesen megosztom és publikálom a honlapomon. Várom az írásokat!!!

A vakációról visszatérve az alábbi témákról, élményekről tervezek beszámolni.

  • POP UP Garden Party vol. 2 Zsirai Pincészetben, Mádon
  • Soproni élmények
  • Sárik Péter Trió koncert a Heimann Családi Birtokon, Szekszárdon
  • és ami még közbejön

Még egyszer mindenkinek nagyon jó pihenést, kikapcsolódást és feltöltődést!!!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László                   
...

Tovább Szólj hozzá

2020. jún 09.

Meghívót hozott a posta, a feladó a Terroir Bükk

írta: László Vágó
Meghívót hozott a posta, a feladó a Terroir Bükk

Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesületet helyzetjelentése

A Terroir Bükk , azaz Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesületet kb. 2 éve alapította meg a Bükki borvidék immár országosan is elismert fiatal borászai Borbély Roland ( Gallay Kézműves Pince ), Hajdu Roland , Sándor Zsolt .
Céljaik kimondva igen egyszerűnek hangzanak – a Bükki borvidék Brand felépítése és a Bükki borvidék méltó elhelyezése Magyarország bortérképén. Azonban ezeknek az „egyszerű” célkitűzéseknek az elérése, megvalósítása már nem a könnyen megoldható feladatok közé tartozik. Szerencsére nem csak hárman voltak, hiszen a szövetséghez 2018. augusztusában további borászatok, borászok is csatlakoztak, a létszám 15 lett. Tavaly decemberben az Egyesületet hivatalossá tették, legalizálták és a tagok száma ...

Tovább Szólj hozzá

2020. már 12.

Hordótól a borig nemzetközi Tokaji Túra

írta: László Vágó
Hordótól a borig nemzetközi Tokaji Túra

Akác vs. tölgy a bor ízében

Már régen foglalkoztat a hordó és a bor viszonya, egymásra hatásuk. Nagyon nehéz ebben a témában megfelelő forrást találni. A kevés információ mellett néha kellemetlen meglepetésben is volt részem. Az egyik Tokaj-hegyaljai rendezvényen egy magyar kádár cég képviselője tartott előadást. Sajnos a kapott ismeretek és az általa kóstoltatott borok, mind nagy csalódást okoztak. Már túl vagyok rajta. Azonban az információkutatásban és ismeretszerzésben most szerencsém volt. Részt vehettem egy nagyon izgalmas és érdekes eseményen, a Tokaji borvidéken. Kicsiny, de fantasztikus hölgykoszorúval látogattunk el a Kalina Gábor kádárműhelyébe Tállyára és Demeter Zoltán pincészetébe, Tokajba. A nemzetközi csapatban voltak lengyel és orosz ...

Tovább Szólj hozzá

2020. már 10.

Whisky-s utazás Európától Japánig

írta: László Vágó
Whisky-s utazás Európától Japánig

Bevezető kirándulásom a whisky világába

A magyar párlatot, a pálinkát, nem feledve úgy gondoltam szélesíteni kell látókörömet ezen a téren is. Ezért részt vettem egy rövid alapozó kurzuson GoodSpirit Whisky&Cocktail Bar kóstoló termében, ahol megismerkedhettem a whisky főbb kategóriáival, történetével és készítési technológiájával.
A Kalina Kádárműhely látogatása során megtudtam Kalina Gábortól, hogy ők is készítenek és szállítanak hordókat whisky főzdéknek az Egyesült Államokba. A whisky-s hordók dongáit speciális módon kezelik, nútokat marnak beléjük. Evvel biztosítják a hordó whiskyvel érintkező felületének megtöbbszörözését. Ez a bornál nem működik, mert a kivájt résekbe lerakodik a borkő, ami nagyon nehezen eltávolítható.

A whisky ízének ...

Tovább Szólj hozzá

2020. feb 18.

BORYSSZA GRÚZ TÚRA

írta: László Vágó
BORYSSZA GRÚZ TÚRA

Fedezd fel velünk Grúzia borait, kultúráját, gasztronómiáját!

01gruz_boryssza_04.jpg02georgia-wine-logo5.jpg


Nagy kedvelője vagyok a grúz kultúrának, a grúz boroknak és a grúz konyhának. Kedvelem a grúz embereket. Korábban már jártam ott. Most úgy döntöttem „visszakóstolóm” Grúziát. Ezért Lindával egy Kárpát-alján született és most Tbilisziben élő magyar hölgy segítségével boros, kultúrális és gasztronómiai túrát szervezek Grúziába.

Fedezd fel velünk Grúzia borait, kultúráját, gasztronómiáját!
CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

Technikai és szervezési információk
- szállás 2 személyes elhelyezéssel középkategóriás 3* szállásokon
- a grúz kirándulás időtartama 9 nap, 7 teljes nap
- utazás a Wizzair járattal
- indulás 2020. augusztus 28-n

     járat W6 2247 – Budapest Ferihegy, 2020.08.28. 23:55 – Kutaisi, 2020.08.29. ...

Tovább Szólj hozzá

2020. feb 18.

Kirándultunk a BBQ és a sörök világába

írta: László Vágó
Kirándultunk a BBQ és a sörök világába

Ha KicsiZso és a Kapucinus Sörfőzde összefog, ott a gyomor nem korog és a torok nem száraz

Életemben mind a Kapucinus Sörfőzde itala, mind KicsiZso főztje mély nyomokat hagyott. Ezért tartottam kihagyhatatlannak KicsiZso 2020 első BBQ vacsoráját a most debütáló KicsiZso Rendezvényházban. A döntésem story-ja.
Kapucinus Sör
Pécset nyaraltunk a családdal. A Zsolnay Negyed Boltok utcájában jártunk. Nagyon szomjasak voltak a gyerekek. Ezért vettünk nekik szörpöt. Gondoltam magamnak is veszek innivalót és 2 üveg sör mellett döntöttem. Az egyik egy Kapucinus Barna Sör, a másik, már nem tudom honnan, egy meggyízesítésű sör volt. Az eladó azt mondta, hogy ez az egyik legnépszerűbb azon a nyáron. Hát nekem nem jött be, sőt… . Azonban a Kapucinus Barna Sör meghódított. Még amikor a Felvonulási téren volt a Sörfesztivál nagyon sok ...

Tovább Szólj hozzá

2020. feb 04.

Nagy Fehérvári Bormustra az 5. születésnapján újra kirobbanó formában

írta: László Vágó
Nagy Fehérvári Bormustra az 5. születésnapján újra kirobbanó formában

Hagyományokkal és újdonságokkal ünnepelt Fáncsi Viki, de még mindig a TOP-n

Az 5. Fehérvári Bormustra teljesíti menyasszonyi ruha kritériumait. Az volt régi, volt új és sokan kékben voltak. Először nézzük a régit és újat. Talán a kék is teljesül.

A kis időjáték után visszatérek a rendezvényre. A szervezés legnagyobb újdonsága, hogy a Fejér megyei és környéki borászatok saját bemutató helységet kaptak. Így együtt láthattuk a borászatokat és kóstolhattuk boraikat.
A Fehérvári Bormustrán kb. 100 tételt lehetet kóstolni. Én a 34 pohárig jutottam. Azonban most nem az én kapacitásom fogyott el, hanem az időm. A kóstoláskor elbeszélgettem a borászokkal és sok érdekességet, apró „titkokat” tudtam meg.
Most változtatok az eddig írásaim szerkezetén. Azaz korábban a borokra helyeztem a fő ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 07.

SZÜLETÉSNAPI MEGHÍVÓ minden sommeliernek a világon

írta: László Vágó
SZÜLETÉSNAPI MEGHÍVÓ minden sommeliernek a világon

Az Osztrák Sommelier Szövetség 10. éves lett

A napokban izgalmas meghívót hozott a posta Michael Simontól. Michelt, több MSc hallgató társával együtt az Etyeki Kúriában megrendezett Winefriendship eseményen ismertem meg. A FH Burgenland nemzetközi bormarketing szak 22 MSc hallgatója szervezte a fantasztikus, nagyon érdekes és minőségi rendezvényt, a Winefriendship Austria-Hungary programot. Az itt szerzett élményeimről a beszámoló itt olvasható . Az eseményen több egyetemista szervezővel sikerült megismerkednem és beszélgetnem is. Persze az egyetemisták hátteréről nem sokat tudtunk meg. Ez tulajdonképpen nem is fontos, hiszen az eredmény volt fontos.

Nálam azonban lett folytatás is. Az említett invitáló levél az Osztrák Sommelier Szövetség ( Sommelierunion Austria ) által 2020. ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 18.

Egy bátor erdőbényei borász Wekerléről

írta: László Vágó
Egy bátor erdőbényei borász Wekerléről

Csite Norbert végigjárta a boros „szamárlétrát”

Miért is bátor szerintem Csite Norbert? Azért, mert sajnos egyre kevesebb Tokaj-hegyalja borász készít száraz szamorodnit. És még kevesebben vannak azok, akik egy kóstoló sorba be is teszik. Inkább mindenki az édes szamorodnit preferálja, „mutogatja”. Persze én egy kicsit elfogult vagyok, mert egyik nagy kedvencem a száraz szamorodni és ráadásul gyűjtöm is ezeket a nedűket. Számomra fantasztikus élményt ad.
Ráadásul nem elég, hogy egy ilyen egyedi egyéniségű, bátor borász kóstolóján vehettem részt, de egy különleges helyen került sor a program szinte zárt körben. A kóstoló helye a WEKI volt. A kevésbé tájékozottaknak, minta amilyen én is voltam, felfedem a titkot a saját „szavaikkal”.

„A WEKI – Wekerlei Közösségi Iroda a ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 08.

Jövőre sem maradok étlen, szomjan

írta: László Vágó
Jövőre sem maradok étlen, szomjan

Koch Borászat liba vacsorája és borai gondoskodtak erről

Biztosan sokan ismerik a mondást (fenyegetést!?) : Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik, és Ki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik.
Nem ijedtem meg, de biztos, ami biztos… Ezért amikor Koch Borászat meghirdette Márton napi újborkóstolót és liba vacsorát, gondoltam összekötöm a kellemest a hasznossal.
Kedvelem a Koch borokat és többször találkoztam és beszéltem is Koch Csabával is. Legutóbb az idei Franc & Franc Forumon Villányban. Ennek ellenére még sosem jártam a Koch Borászatban. Pedig izgalmas hely lehet. Hiszen Koch Csaba egy több laki életet élő ember. Dolgozik a Hajós-Bajai borvidéken, Borotán és bort készít a Villányi borvidéken Nagyharsányban is. Elismeréseit is elég nehéz felsorolni, pl. az ...

Tovább Szólj hozzá