Bor és vállalkozás

Aki a bort szereti rossz vállalkozó nem lehet!

2020. jún 09.

Meghívót hozott a posta, a feladó a Terroir Bükk

írta: László Vágó
Meghívót hozott a posta, a feladó a Terroir Bükk

Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesületet helyzetjelentése

A Terroir Bükk , azaz Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesületet kb. 2 éve alapította meg a Bükki borvidék immár országosan is elismert fiatal borászai Borbély Roland ( Gallay Kézműves Pince ), Hajdu Roland , Sándor Zsolt .
Céljaik kimondva igen egyszerűnek hangzanak – a Bükki borvidék Brand felépítése és a Bükki borvidék méltó elhelyezése Magyarország bortérképén. Azonban ezeknek az „egyszerű” célkitűzéseknek az elérése, megvalósítása már nem a könnyen megoldható feladatok közé tartozik. Szerencsére nem csak hárman voltak, hiszen a szövetséghez 2018. augusztusában további borászatok, borászok is csatlakoztak, a létszám 15 lett. Tavaly decemberben az Egyesületet hivatalossá tették, legalizálták és a tagok száma ...

Tovább Szólj hozzá

2020. már 10.

Whisky-s utazás Európától Japánig

írta: László Vágó
Whisky-s utazás Európától Japánig

Bevezető kirándulásom a whisky világába

A magyar párlatot, a pálinkát, nem feledve úgy gondoltam szélesíteni kell látókörömet ezen a téren is. Ezért részt vettem egy rövid alapozó kurzuson GoodSpirit Whisky&Cocktail Bar kóstoló termében, ahol megismerkedhettem a whisky főbb kategóriáival, történetével és készítési technológiájával.
A Kalina Kádárműhely látogatása során megtudtam Kalina Gábortól, hogy ők is készítenek és szállítanak hordókat whisky főzdéknek az Egyesült Államokba. A whisky-s hordók dongáit speciális módon kezelik, nútokat marnak beléjük. Evvel biztosítják a hordó whiskyvel érintkező felületének megtöbbszörözését. Ez a bornál nem működik, mert a kivájt résekbe lerakodik a borkő, ami nagyon nehezen eltávolítható.

A whisky ízének ...

Tovább Szólj hozzá

2020. feb 18.

Kirándultunk a BBQ és a sörök világába

írta: László Vágó
Kirándultunk a BBQ és a sörök világába

Ha KicsiZso és a Kapucinus Sörfőzde összefog, ott a gyomor nem korog és a torok nem száraz

Életemben mind a Kapucinus Sörfőzde itala, mind KicsiZso főztje mély nyomokat hagyott. Ezért tartottam kihagyhatatlannak KicsiZso 2020 első BBQ vacsoráját a most debütáló KicsiZso Rendezvényházban. A döntésem story-ja.
Kapucinus Sör
Pécset nyaraltunk a családdal. A Zsolnay Negyed Boltok utcájában jártunk. Nagyon szomjasak voltak a gyerekek. Ezért vettünk nekik szörpöt. Gondoltam magamnak is veszek innivalót és 2 üveg sör mellett döntöttem. Az egyik egy Kapucinus Barna Sör, a másik, már nem tudom honnan, egy meggyízesítésű sör volt. Az eladó azt mondta, hogy ez az egyik legnépszerűbb azon a nyáron. Hát nekem nem jött be, sőt… . Azonban a Kapucinus Barna Sör meghódított. Még amikor a Felvonulási téren volt a Sörfesztivál nagyon sok ...

Tovább Szólj hozzá

2020. feb 04.

Nagy Fehérvári Bormustra az 5. születésnapján újra kirobbanó formában

írta: László Vágó
Nagy Fehérvári Bormustra az 5. születésnapján újra kirobbanó formában

Hagyományokkal és újdonságokkal ünnepelt Fáncsi Viki, de még mindig a TOP-n

Az 5. Fehérvári Bormustra teljesíti menyasszonyi ruha kritériumait. Az volt régi, volt új és sokan kékben voltak. Először nézzük a régit és újat. Talán a kék is teljesül.

A kis időjáték után visszatérek a rendezvényre. A szervezés legnagyobb újdonsága, hogy a Fejér megyei és környéki borászatok saját bemutató helységet kaptak. Így együtt láthattuk a borászatokat és kóstolhattuk boraikat.
A Fehérvári Bormustrán kb. 100 tételt lehetet kóstolni. Én a 34 pohárig jutottam. Azonban most nem az én kapacitásom fogyott el, hanem az időm. A kóstoláskor elbeszélgettem a borászokkal és sok érdekességet, apró „titkokat” tudtam meg.
Most változtatok az eddig írásaim szerkezetén. Azaz korábban a borokra helyeztem a fő ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 07.

SZÜLETÉSNAPI MEGHÍVÓ minden sommeliernek a világon

írta: László Vágó
SZÜLETÉSNAPI MEGHÍVÓ minden sommeliernek a világon

Az Osztrák Sommelier Szövetség 10. éves lett

A napokban izgalmas meghívót hozott a posta Michael Simontól. Michelt, több MSc hallgató társával együtt az Etyeki Kúriában megrendezett Winefriendship eseményen ismertem meg. A FH Burgenland nemzetközi bormarketing szak 22 MSc hallgatója szervezte a fantasztikus, nagyon érdekes és minőségi rendezvényt, a Winefriendship Austria-Hungary programot. Az itt szerzett élményeimről a beszámoló itt olvasható . Az eseményen több egyetemista szervezővel sikerült megismerkednem és beszélgetnem is. Persze az egyetemisták hátteréről nem sokat tudtunk meg. Ez tulajdonképpen nem is fontos, hiszen az eredmény volt fontos.

Nálam azonban lett folytatás is. Az említett invitáló levél az Osztrák Sommelier Szövetség ( Sommelierunion Austria ) által 2020. ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 18.

Egy bátor erdőbényei borász Wekerléről

írta: László Vágó
Egy bátor erdőbényei borász Wekerléről

Csite Norbert végigjárta a boros „szamárlétrát”

Miért is bátor szerintem Csite Norbert? Azért, mert sajnos egyre kevesebb Tokaj-hegyalja borász készít száraz szamorodnit. És még kevesebben vannak azok, akik egy kóstoló sorba be is teszik. Inkább mindenki az édes szamorodnit preferálja, „mutogatja”. Persze én egy kicsit elfogult vagyok, mert egyik nagy kedvencem a száraz szamorodni és ráadásul gyűjtöm is ezeket a nedűket. Számomra fantasztikus élményt ad.
Ráadásul nem elég, hogy egy ilyen egyedi egyéniségű, bátor borász kóstolóján vehettem részt, de egy különleges helyen került sor a program szinte zárt körben. A kóstoló helye a WEKI volt. A kevésbé tájékozottaknak, minta amilyen én is voltam, felfedem a titkot a saját „szavaikkal”.

„A WEKI – Wekerlei Közösségi Iroda a ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 08.

Jövőre sem maradok étlen, szomjan

írta: László Vágó
Jövőre sem maradok étlen, szomjan

Koch Borászat liba vacsorája és borai gondoskodtak erről

Biztosan sokan ismerik a mondást (fenyegetést!?) : Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik, és Ki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik.
Nem ijedtem meg, de biztos, ami biztos… Ezért amikor Koch Borászat meghirdette Márton napi újborkóstolót és liba vacsorát, gondoltam összekötöm a kellemest a hasznossal.
Kedvelem a Koch borokat és többször találkoztam és beszéltem is Koch Csabával is. Legutóbb az idei Franc & Franc Forumon Villányban. Ennek ellenére még sosem jártam a Koch Borászatban. Pedig izgalmas hely lehet. Hiszen Koch Csaba egy több laki életet élő ember. Dolgozik a Hajós-Bajai borvidéken, Borotán és bort készít a Villányi borvidéken Nagyharsányban is. Elismeréseit is elég nehéz felsorolni, pl. az ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 01.

Az osztrák bormarketinges hallgatók jelest kaptak

írta: László Vágó
Az osztrák bormarketinges hallgatók jelest kaptak

Gyakorlati vizsga az Etyeki Kúriában, azaz Winefriendship Austria-Hungary

A marketinget sokan az értékesítés csodafegyverének tartják. Több vállalkozó gondolja, a marketinggel megoldja az eladási problémákat. Azonban ez az eszköz sem mindenható. Itt is szükség van ötletekre , kreativitásra , mely segíthet, de nem oldja meg automatikusan a problémákat.
A magyar bor külföldi marketingje is gondokkal küzd, nehezen teljesíti az elvárt célkitűzéseket, mint elvinni a magyar bor jó hírét a világba és elhelyezni a világ bortérképén a minőségének megfelelően. Vannak kisebb nagyobb eredmények, de… . Sajnos kevés a jó, nagyot szóló ötlet, amelyek meghoznák az áttörést.
Ekkor jött a Fachhochschule Burgenland Eisenstadt Campus-nak a nemzetközi bormarketing Msc hallgatói által szervezett Winefriendship ...

Tovább Szólj hozzá

2019. nov 12.

Heti művészeti-boros órarendem

írta: László Vágó
Heti művészeti-boros órarendem

Múlt hetem csúcspontjait a művészeti élmények adták. Persze a kulturális hét sem telt el boros élmények nélkül.
Ez volt a heti órarendem.
Hétfő: újbor kóstoló a Veritas Borbárban
Nem vagyok nagy híve, kedvelője az újbornak. A borászok a bemutatását általában úgy kezdik: Ez még csak „hordó” vagy „tartály” minta. Nincs még teljesen kész. Csak kb. pár hónap múlva fogjuk palackozni. Jövőre tervezzük forgalomba hozni. …
Az egyik standon a kóstoltató úriember megsúgta a tutit vagy talán az igazat – Újbor nincsen!? Ha még nincs kész, még halad az úton, akkor az még nem bor, még ha újbor címkét is kap. Ha kész a nedű, akkor nevezhetjük BOR-nak, de természetesen erre is ráakaszthatjuk az újbor címkét. Részleteket és ...

Tovább Szólj hozzá

2019. okt 15.

Sziegl Balázs hajósi borász kedvence a kövidinka és nem fél használni

írta: László Vágó
Sziegl Balázs hajósi borász kedvence a kövidinka és nem fél használni

Hajós-Bajai borvidék a megújulás útjára lépett a borászatok összefogásával

Balázs bevallása szerint bolyongó lélek, össze-visszaszárnyaló gondolatokkal. Miután megtalálta útját a szőlészetben és borászatban az iskolák – Soós István Borászati Szakiskola és az Ő idejében még Villányi úton székelő Kertészeti Egyetem – segítették kordában, ill. irányban tartani gondolatait. Azonban a kísérletező és az új iránti nyitottságát megtartotta. Szívesen vág bele az újdonságok megismerésébe, kipróbálásába. Igazi innovatív személyiség, de magát intuitív szőlész-borásznak tartja.

Sziegl Pince egy kis családi pincészet a Hajós-Bajai Borvidéken. A Sziegl családnak már korábbról is volt kötödése a Hajósi Pincefaluhoz. Azonban bort nagypapája készített, de csak saját és a barátai számára. Vagyis ...

Tovább Szólj hozzá