Bor és vállalkozás

Aki a bort szereti rossz vállalkozó nem lehet!

2020. feb 18.

BORYSSZA GRÚZ TÚRA

írta: László Vágó
BORYSSZA GRÚZ TÚRA

Fedezd fel velünk Grúzia borait, kultúráját, gasztronómiáját!

01gruz_boryssza_04.jpg02georgia-wine-logo5.jpg


Nagy kedvelője vagyok a grúz kultúrának, a grúz boroknak és a grúz konyhának. Kedvelem a grúz embereket. Korábban már jártam ott. Most úgy döntöttem „visszakóstolóm” Grúziát. Ezért Lindával egy Kárpát-alján született és most Tbilisziben élő magyar hölgy segítségével boros, kultúrális és gasztronómiai túrát szervezek Grúziába.

Fedezd fel velünk Grúzia borait, kultúráját, gasztronómiáját!
CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

Technikai és szervezési információk
- szállás 2 személyes elhelyezéssel középkategóriás 3* szállásokon
- a grúz kirándulás időtartama 9 nap, 7 teljes nap
- utazás a Wizzair járattal
- indulás 2020. augusztus 28-n

     járat W6 2247 – Budapest Ferihegy, 2020.08.28. 23:55 – Kutaisi, 2020.08.29. ...

Tovább Szólj hozzá

2020. feb 18.

Kirándultunk a BBQ és a sörök világába

írta: László Vágó
Kirándultunk a BBQ és a sörök világába

Ha KicsiZso és a Kapucinus Sörfőzde összefog, ott a gyomor nem korog és a torok nem száraz

Életemben mind a Kapucinus Sörfőzde itala, mind KicsiZso főztje mély nyomokat hagyott. Ezért tartottam kihagyhatatlannak KicsiZso 2020 első BBQ vacsoráját a most debütáló KicsiZso Rendezvényházban. A döntésem story-ja.
Kapucinus Sör
Pécset nyaraltunk a családdal. A Zsolnay Negyed Boltok utcájában jártunk. Nagyon szomjasak voltak a gyerekek. Ezért vettünk nekik szörpöt. Gondoltam magamnak is veszek innivalót és 2 üveg sör mellett döntöttem. Az egyik egy Kapucinus Barna Sör, a másik, már nem tudom honnan, egy meggyízesítésű sör volt. Az eladó azt mondta, hogy ez az egyik legnépszerűbb azon a nyáron. Hát nekem nem jött be, sőt… . Azonban a Kapucinus Barna Sör meghódított. Még amikor a Felvonulási téren volt a Sörfesztivál nagyon sok ...

Tovább Szólj hozzá

2020. feb 04.

Nagy Fehérvári Bormustra az 5. születésnapján újra kirobbanó formában

írta: László Vágó
Nagy Fehérvári Bormustra az 5. születésnapján újra kirobbanó formában

Hagyományokkal és újdonságokkal ünnepelt Fáncsi Viki, de még mindig a TOP-n

Az 5. Fehérvári Bormustra teljesíti menyasszonyi ruha kritériumait. Az volt régi, volt új és sokan kékben voltak. Először nézzük a régit és újat. Talán a kék is teljesül.

A kis időjáték után visszatérek a rendezvényre. A szervezés legnagyobb újdonsága, hogy a Fejér megyei és környéki borászatok saját bemutató helységet kaptak. Így együtt láthattuk a borászatokat és kóstolhattuk boraikat.
A Fehérvári Bormustrán kb. 100 tételt lehetet kóstolni. Én a 34 pohárig jutottam. Azonban most nem az én kapacitásom fogyott el, hanem az időm. A kóstoláskor elbeszélgettem a borászokkal és sok érdekességet, apró „titkokat” tudtam meg.
Most változtatok az eddig írásaim szerkezetén. Azaz korábban a borokra helyeztem a fő ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 01.

Az osztrák bormarketinges hallgatók jelest kaptak

írta: László Vágó
Az osztrák bormarketinges hallgatók jelest kaptak

Gyakorlati vizsga az Etyeki Kúriában, azaz Winefriendship Austria-Hungary

A marketinget sokan az értékesítés csodafegyverének tartják. Több vállalkozó gondolja, a marketinggel megoldja az eladási problémákat. Azonban ez az eszköz sem mindenható. Itt is szükség van ötletekre , kreativitásra , mely segíthet, de nem oldja meg automatikusan a problémákat.
A magyar bor külföldi marketingje is gondokkal küzd, nehezen teljesíti az elvárt célkitűzéseket, mint elvinni a magyar bor jó hírét a világba és elhelyezni a világ bortérképén a minőségének megfelelően. Vannak kisebb nagyobb eredmények, de… . Sajnos kevés a jó, nagyot szóló ötlet, amelyek meghoznák az áttörést.
Ekkor jött a Fachhochschule Burgenland Eisenstadt Campus-nak a nemzetközi bormarketing Msc hallgatói által szervezett Winefriendship ...

Tovább Szólj hozzá

2019. nov 12.

Heti művészeti-boros órarendem

írta: László Vágó
Heti művészeti-boros órarendem

Múlt hetem csúcspontjait a művészeti élmények adták. Persze a kulturális hét sem telt el boros élmények nélkül.
Ez volt a heti órarendem.
Hétfő: újbor kóstoló a Veritas Borbárban
Nem vagyok nagy híve, kedvelője az újbornak. A borászok a bemutatását általában úgy kezdik: Ez még csak „hordó” vagy „tartály” minta. Nincs még teljesen kész. Csak kb. pár hónap múlva fogjuk palackozni. Jövőre tervezzük forgalomba hozni. …
Az egyik standon a kóstoltató úriember megsúgta a tutit vagy talán az igazat – Újbor nincsen!? Ha még nincs kész, még halad az úton, akkor az még nem bor, még ha újbor címkét is kap. Ha kész a nedű, akkor nevezhetjük BOR-nak, de természetesen erre is ráakaszthatjuk az újbor címkét. Részleteket és ...

Tovább Szólj hozzá

2019. okt 15.

Sziegl Balázs hajósi borász kedvence a kövidinka és nem fél használni

írta: László Vágó
Sziegl Balázs hajósi borász kedvence a kövidinka és nem fél használni

Hajós-Bajai borvidék a megújulás útjára lépett a borászatok összefogásával

Balázs bevallása szerint bolyongó lélek, össze-visszaszárnyaló gondolatokkal. Miután megtalálta útját a szőlészetben és borászatban az iskolák – Soós István Borászati Szakiskola és az Ő idejében még Villányi úton székelő Kertészeti Egyetem – segítették kordában, ill. irányban tartani gondolatait. Azonban a kísérletező és az új iránti nyitottságát megtartotta. Szívesen vág bele az újdonságok megismerésébe, kipróbálásába. Igazi innovatív személyiség, de magát intuitív szőlész-borásznak tartja.

Sziegl Pince egy kis családi pincészet a Hajós-Bajai Borvidéken. A Sziegl családnak már korábbról is volt kötödése a Hajósi Pincefaluhoz. Azonban bort nagypapája készített, de csak saját és a barátai számára. Vagyis ...

Tovább Szólj hozzá

2019. sze 24.

Bor, Klezmer, Mád

írta: László Vágó
Bor, Klezmer, Mád

Hegedűs a háztetőn dala Fegya és Dunai Tamás egyedi előadásában

Az idei Bor, mámor, Bénye eseményeire tartva egy kis kitérőt tettünk a Zempléni Fesztiválra, Mádra. A csodálatosan felújított Mádi Zsinagógában két rendkívüli művész előadásában hallgattuk meg, több nagyszerű klezmer mű, mellett a Hegedűs a háztetőn musical legismertebb dalát a Ha én gazdag lennék… .  Az autentikus hely csak fokozta az élményt.

A művész páros, Fegya, azaz Jávori Ferenc és Dunai Tamás adta elő a musical irodalom kitűnő darabját. „Mellékesen” még énekelte is a dalt. Nem vagyok ebben igazán szakértő, de a lehetőségekből maximális élményt és sikert tudtak kihozni.

Dunai Tamás elmondta, hogy igaz Ha én gazdag … a legismertebb dala a musicalnek, de szerinte nem a legkiemelkedőbb darabja. A ...

Tovább Szólj hozzá

2019. sze 17.

Évezredes grúz borkészítési hagyományok a Champion Wine-ben

írta: László Vágó
Évezredes grúz borkészítési hagyományok a Champion Wine-ben

Chigogidze grúz borokat kóstoltunk hordóból és kvevriből

A Chigogidze Borászatot a tulajdonos mutatta be. A Chigogidze borokat a pincészet borászának értő irányításával kóstoltuk. Céljuk a ritka, elveszett helyi grúz szőlőfajták újra felfedezése és elterjesztése, pl. Tavkveri, Shavkapito, Chinuri. Ennek érdekében olyan földrajzi helyekre telepítették ezeket a ritka fajtákat, melyek ideálisak számukra. A borászat alapítását a grúz hagyományoknak megfelelően, a következőképpen jellemzi a tulajdonos Zurab Chigogidze –„ Chigogidze Borászat története úgy kezdődött, mint több minden Grúziában, a fehér asztal mellett zajos, bensőséges családi ünnepségek keretében, illatos házi borok kíséretében.”

A családban több évtizede óta készítenek bort. Gyűjtötték a recepteket, a ...

Tovább Szólj hozzá

2019. aug 27.

Ha augusztus, akkor búza, kenyér és az alkotók

írta: László Vágó
Ha augusztus, akkor búza, kenyér és az alkotók

Alföldi kenyér, szőlő és bor

Nem először kapok meghívást az Alföldi kenyér, szőlő és bor, avagy „A Kárpát-mendence kincsei” – határon innen és túl. Az előző konferencia és termékbemutató is nagyon érdekes volt, ezért szívesen és nagy kíváncsisággal mentem az eseményre. Egy nagy különbség volt a tavalyi és az idei esemény között, a helyszín.
Múlt évben az Alföldi kenyér, szőlő és bor konferenciának és termékbemutatónak Kecskemét Városháza (Díszterem és Díszudvar) adott helyett. Idén a Városháza Díszterme megújul, felújítják. A konferenciát és bemutatót a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomása fogadta be.

Aki még nem járt a Kecskeméti Városháza Dísztermében, egy kis ízelítő.

Az idei ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 16.

GasztroSopron Bortúra Sopronon kívüli vendégekkel

írta: László Vágó
GasztroSopron Bortúra Sopronon kívüli vendégekkel

Soproni éttermek és borászok megmutatták a világ egy másik kis boros részét

Egy új boros esemény bukkant fel a rendezvények palettáján. Idén június elején először rendezték a Gasztro Sopron Bortúrát . Nagy szerencsémre ebben az időben Fertőrákoson voltam és élveztem a Barlangszínház előadásait. Azonban egy ilyen eseményt nem hagyhattam ki.
A Gasztro Sopron Bortúra lényege a következő. Sopron 11 vendéglátóhelyén egy helyi, Sopron borvidéki és egy vendég borász mutatta be és kóstoltatta borait. Emellett minden vendéglátóhely borfalatokkal is készült a bortúrázó borbarátok számára. Saját számításaim szerint a bortúra hossza kb. 6,5 km volt, mely a tervezett 22:00 óra zárásig teljesíthetőnek tűnt.

Ez az első ilyen rendezvény, persze a kezdési gyermekbetegségekkel, pl.:
Az esemény kezdését 14 ...

Tovább Szólj hozzá