Bor és vállalkozás

Aki a bort szereti rossz vállalkozó nem lehet!

2019. dec 01.

Az osztrák bormarketinges hallgatók jelest kaptak

írta: László Vágó
Az osztrák bormarketinges hallgatók jelest kaptak

Gyakorlati vizsga az Etyeki Kúriában, azaz Winefriendship Austria-Hungary

A marketinget sokan az értékesítés csodafegyverének tartják. Több vállalkozó gondolja, a marketinggel megoldja az eladási problémákat. Azonban ez az eszköz sem mindenható. Itt is szükség van ötletekre , kreativitásra , mely segíthet, de nem oldja meg automatikusan a problémákat.
A magyar bor külföldi marketingje is gondokkal küzd, nehezen teljesíti az elvárt célkitűzéseket, mint elvinni a magyar bor jó hírét a világba és elhelyezni a világ bortérképén a minőségének megfelelően. Vannak kisebb nagyobb eredmények, de… . Sajnos kevés a jó, nagyot szóló ötlet, amelyek meghoznák az áttörést.
Ekkor jött a Fachhochschule Burgenland Eisenstadt Campus-nak a nemzetközi bormarketing Msc hallgatói által szervezett Winefriendship ...

Tovább Szólj hozzá

2019. nov 12.

Heti művészeti-boros órarendem

írta: László Vágó
Heti művészeti-boros órarendem

Múlt hetem csúcspontjait a művészeti élmények adták. Persze a kulturális hét sem telt el boros élmények nélkül.
Ez volt a heti órarendem.
Hétfő: újbor kóstoló a Veritas Borbárban
Nem vagyok nagy híve, kedvelője az újbornak. A borászok a bemutatását általában úgy kezdik: Ez még csak „hordó” vagy „tartály” minta. Nincs még teljesen kész. Csak kb. pár hónap múlva fogjuk palackozni. Jövőre tervezzük forgalomba hozni. …
Az egyik standon a kóstoltató úriember megsúgta a tutit vagy talán az igazat – Újbor nincsen!? Ha még nincs kész, még halad az úton, akkor az még nem bor, még ha újbor címkét is kap. Ha kész a nedű, akkor nevezhetjük BOR-nak, de természetesen erre is ráakaszthatjuk az újbor címkét. Részleteket és ...

Tovább Szólj hozzá

2019. okt 15.

Sziegl Balázs hajósi borász kedvence a kövidinka és nem fél használni

írta: László Vágó
Sziegl Balázs hajósi borász kedvence a kövidinka és nem fél használni

Hajós-Bajai borvidék a megújulás útjára lépett a borászatok összefogásával

Balázs bevallása szerint bolyongó lélek, össze-visszaszárnyaló gondolatokkal. Miután megtalálta útját a szőlészetben és borászatban az iskolák – Soós István Borászati Szakiskola és az Ő idejében még Villányi úton székelő Kertészeti Egyetem – segítették kordában, ill. irányban tartani gondolatait. Azonban a kísérletező és az új iránti nyitottságát megtartotta. Szívesen vág bele az újdonságok megismerésébe, kipróbálásába. Igazi innovatív személyiség, de magát intuitív szőlész-borásznak tartja.

Sziegl Pince egy kis családi pincészet a Hajós-Bajai Borvidéken. A Sziegl családnak már korábbról is volt kötödése a Hajósi Pincefaluhoz. Azonban bort nagypapája készített, de csak saját és a barátai számára. Vagyis ...

Tovább Szólj hozzá

2019. sze 24.

Bor, Klezmer, Mád

írta: László Vágó
Bor, Klezmer, Mád

Hegedűs a háztetőn dala Fegya és Dunai Tamás egyedi előadásában

Az idei Bor, mámor, Bénye eseményeire tartva egy kis kitérőt tettünk a Zempléni Fesztiválra, Mádra. A csodálatosan felújított Mádi Zsinagógában két rendkívüli művész előadásában hallgattuk meg, több nagyszerű klezmer mű, mellett a Hegedűs a háztetőn musical legismertebb dalát a Ha én gazdag lennék… .  Az autentikus hely csak fokozta az élményt.

A művész páros, Fegya, azaz Jávori Ferenc és Dunai Tamás adta elő a musical irodalom kitűnő darabját. „Mellékesen” még énekelte is a dalt. Nem vagyok ebben igazán szakértő, de a lehetőségekből maximális élményt és sikert tudtak kihozni.

Dunai Tamás elmondta, hogy igaz Ha én gazdag … a legismertebb dala a musicalnek, de szerinte nem a legkiemelkedőbb darabja. A ...

Tovább Szólj hozzá

2019. sze 17.

Évezredes grúz borkészítési hagyományok a Champion Wine-ben

írta: László Vágó
Évezredes grúz borkészítési hagyományok a Champion Wine-ben

Chigogidze grúz borokat kóstoltunk hordóból és kvevriből

A Chigogidze Borászatot a tulajdonos mutatta be. A Chigogidze borokat a pincészet borászának értő irányításával kóstoltuk. Céljuk a ritka, elveszett helyi grúz szőlőfajták újra felfedezése és elterjesztése, pl. Tavkveri, Shavkapito, Chinuri. Ennek érdekében olyan földrajzi helyekre telepítették ezeket a ritka fajtákat, melyek ideálisak számukra. A borászat alapítását a grúz hagyományoknak megfelelően, a következőképpen jellemzi a tulajdonos Zurab Chigogidze –„ Chigogidze Borászat története úgy kezdődött, mint több minden Grúziában, a fehér asztal mellett zajos, bensőséges családi ünnepségek keretében, illatos házi borok kíséretében.”

A családban több évtizede óta készítenek bort. Gyűjtötték a recepteket, a ...

Tovább Szólj hozzá

2019. aug 27.

Ha augusztus, akkor búza, kenyér és az alkotók

írta: László Vágó
Ha augusztus, akkor búza, kenyér és az alkotók

Alföldi kenyér, szőlő és bor

Nem először kapok meghívást az Alföldi kenyér, szőlő és bor, avagy „A Kárpát-mendence kincsei” – határon innen és túl. Az előző konferencia és termékbemutató is nagyon érdekes volt, ezért szívesen és nagy kíváncsisággal mentem az eseményre. Egy nagy különbség volt a tavalyi és az idei esemény között, a helyszín.
Múlt évben az Alföldi kenyér, szőlő és bor konferenciának és termékbemutatónak Kecskemét Városháza (Díszterem és Díszudvar) adott helyett. Idén a Városháza Díszterme megújul, felújítják. A konferenciát és bemutatót a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomása fogadta be.

Aki még nem járt a Kecskeméti Városháza Dísztermében, egy kis ízelítő.

Az idei ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 16.

GasztroSopron Bortúra Sopronon kívüli vendégekkel

írta: László Vágó
GasztroSopron Bortúra Sopronon kívüli vendégekkel

Soproni éttermek és borászok megmutatták a világ egy másik kis boros részét

Egy új boros esemény bukkant fel a rendezvények palettáján. Idén június elején először rendezték a Gasztro Sopron Bortúrát . Nagy szerencsémre ebben az időben Fertőrákoson voltam és élveztem a Barlangszínház előadásait. Azonban egy ilyen eseményt nem hagyhattam ki.
A Gasztro Sopron Bortúra lényege a következő. Sopron 11 vendéglátóhelyén egy helyi, Sopron borvidéki és egy vendég borász mutatta be és kóstoltatta borait. Emellett minden vendéglátóhely borfalatokkal is készült a bortúrázó borbarátok számára. Saját számításaim szerint a bortúra hossza kb. 6,5 km volt, mely a tervezett 22:00 óra zárásig teljesíthetőnek tűnt.

Ez az első ilyen rendezvény, persze a kezdési gyermekbetegségekkel, pl.:
Az esemény kezdését 14 ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jún 25.

Tarcal Brand élharcosa a Basilicus Borkultúra Központ és a nagykövete…

írta: László Vágó
Tarcal Brand élharcosa a Basilicus Borkultúra Központ és a nagykövete…

Kanczler András a tarcali lokálpatrióta Tokajból

Kanczler Andrással egy kettős Tokaji borkóstolón találkoztam először februárban. Akkor már tudtam, hogy részt fogok venni a Tarcal Bűbájos Hétvége rendezvényen és megegyeztem Andrással egy látogatásban és az ismerkedés folytatásában. Ígéretemhez híven áprilisban Tarcalon voltam és részt vettem a Tarcali Tavasz - Bűbájos Hétvége programjain. Ezt az eseményt évek óta sikerrel szervezi a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület . Több alkalommal ellátogattam a Basilicus Szőlőbirtokra és igyekeztem alaposabban megismerni Kanczler Andrást , az embert a bor mögött és a Tarcal Brand egyik nagykövetét.

A Kanczler család német gyökerekkel rendelkezik, még Mária Terézia uralkodása idejéből. Egy híres Kanczler, Karádi Katalin ( született ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jún 18.

Somló 5+, azaz –5 év

írta: László Vágó
Somló 5+, azaz –5 év

Somlói borvidék muzeális borait kóstoltunk autentikus szervezésben

Úgy tűnik, jó úton haladok a somlai megértésében, vagy mégis összezavarodtam? A címben levő „matematika” nem az én „bűnöm” és előre bocsátom, nem kell megoldani! Lehet, ha valaki eleget iszik, sikerülne!
Inkább segítek. Somló 5+, azaz somlói pincék 5+ hektár szőlőterülettel. A –5 év <2014 szerint a legfiatalabb kóstolt bor 2019 –5, vagyis a kóstolást a 2014-s évjáratnál kezdtük és haladtunk visszafelé az évjáratokban. Kivéve a üdvözlő bort, ami „csak” 2015-s évjáratú volt. A „kor összetételt” javította a részt vevő fiatal borbarát csapat kora.

Ezen az estén én újabb szintre léptem a somlai megértésében Cartwright Éva segítségével. Éva egy somlói muzeális borkóstolóval lepett meg minket. ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jún 04.

Orosz ízek már a tarcali KERN konyhában vannak a tarcali KERN bor kíséretében

írta: László Vágó
Orosz ízek már a tarcali KERN konyhában vannak a tarcali KERN bor kíséretében

Tarcali Bűbájos Élmények borban, falatokban és kultúrában 04

Elnézést,de egy kis személyes színessel kezdem. Bevallom nagy kedvelője vagyok az orosz, grúz és örmény konyhának. Ezért, amikor megláttam a Tarcal Bűbájos Hétvége 2019 programjában a Kern Pincészet - Orosz ízvilág és Tarcali borok találkozója eseményét, ez saját program tervünk biztos pontja lett. Ezért a Gyengébb? Nem! - Nőnapi borkóstolón 2019. március 8-i már lefoglaltam a helyünket Jelenánál Szavercsenkonál.

A Bűbájos Hétvége hagyományos záró rendezvénye a Tarcal Dűlőtúra vezetéssel, boros piknikkel . Erre én is beneveztem. Amikor elindultunk egy kicsit szemerkélt az eső, amire felérkeztünk a dűlők legmagasabb pontjára már zuhogott. A túrázók között ez alkalommal is nagy számban képviseltették magukat a ...

Tovább Szólj hozzá